Sajam “Luka i igara”

vransko-jezero-sajam-razmjene-luka-i-igara

Tradicionalni Sajam Luka i igara održao se na vidikovcu Kamenjak, u Parku prirode Vransko jezero, 24. i 25. rujna 2022.

Ove godine imali smo sreću sudjelovati s edukativnim aktivnostima na temu smanjenja otpada s naglaskom na plastiku. S posjetiteljima smo izrađivali voskomote i igrali igre poput memory-ja, vremena raspada predmeta u prirodi i razdvajanja otpada za one najmanje. Nešto stariji su se okušali u kvizu i pokupili vrijedne nagrade.

Ostale radionice uključivale su izradu biljnih namaza, sireva i kakaa kao i izradu plastelina i kinetičkog pijeska. Sve je započelo s muzikom članova KUD-a Sveti Ante iz Draga, a nama je bilo prvi put da smo prisustvovale povlačenju konopa (članovi Udruge konopaša Škabrnja).

Sve aktivnosti održale su se u sklopu projekta Jezero bez plastike koji je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U sklopu Sajma moglo se naći obilje lokalnih poljoprivrednih proizvoda, a sve s ciljem povezivanja Parka prirode s lokalnim obiteljskim gospodarstvima kao i promocije kulturne baštine područja. Sajam su posjetila djeca, domaći i strani posjetitelji.

Sajam se odvijao kao manifestacija bez plastike, pod motom Jezero bez plastike, pa su izlagačima, a i kupcima bile osigurane papirnate ili platnene vrećice.

Tagovi: