Edukacija za održivost – Sunce educira za bolju budućnost

radionica-odgajateljice-dv-radost-split

Edukacija o održivom razvoju važna je jer nam pomaže da postanemo odgovorniji i održiviji pojedinci i zajednice, što će dugoročno pomoći u očuvanju planeta za buduće generacije.

Kako Sunce pomaže u podizanju ekološke svijesti programima za djecu i odgojno-obrazovne radnike?

Sunce je tijekom godina razvijalo svoje pedagoške i metodičke pristupe kako bi svojim edukacijskim aktivnostima došli do što većeg broja pojedinaca i poboljšalo razumijevanje toga kako naša djelovanja utječu na prirodu i okoliš. Odgojno-obrazovni radnici imaju važnu ulogu u pripremi budućih generacija za održivost i očuvanje okoliša. Stoga je važno da oni budu educirani o održivom razvoju i metodama koje će im pomoći u prenošenju ovih znanja na učenike.

Zajedno možemo stvoriti bolju budućnost za našu djecu, a edukacija za odgojno-obrazovne radnike je jedan od koraka prema tome.

Razvoj edukacijskih aktivnosti Sunca

Sunce se već dugi niz godina bavi edukacijom o održivom razvoju, zaštiti okoliša i promicanju ekoloških vrijednosti u društvu. Edukacijama nastojimo podići svijest o važnosti očuvanja prirode i zaštite okoliša te potaknuti ljude na aktivno uključivanje u procese održivog razvoja. Naša predanost podizanju svijesti o važnosti očuvanja prirode i zaštite okoliša nije ništa novo – od početaka smo usmjereni na odgojno-obrazovne ustanove, pružajući edukacijske programe djeci i mladima od najranije dobi.

edukacija-sunce-djeca

Međutim, edukacijske aktivnosti Sunca mijenjale su se kroz godine. Na početku su to uglavnom bile radionice od svega par sati ili jednodnevni izleti u prirodu kojima bi se kratkoročno družili s određenom skupinom. S vremenom smo uvidjeli kako takav kratkoročni pristup edukacijama često ne dovodi do željenog učinka, jednostavno nam je potrebno više vremena za razvijanje ekološke svijesti djece i mladih.

Stoga smo se, u želji da utjecaj bude vidljiviji i dugoročniji, okrenuli osmišljavanju edukacijskih programa, odnosno setova radionica koje su predviđale ponekad i višemjesečna druženja s istom skupinom sudionika. Dugoročnim druženjima stvaramo mikrozajednicu koja pridonosi stvaranju boljeg i zdravijeg okoliša za sve nas te omogućava očuvanje prirodnih bogatstava za buduće generacije.

Danas Sunce nudi čak pet edukacijskih programa za djecu i mlade: Kompostiranje, Odgovorno stvaranje i postupanje otpadom, Zeleni reporteri, Održiva učenička poduzeća i Morske ptice.

Naučiti one koji uče – edukacija odgojno-obrazovnih radnika, ne samo djece

Ipak, analizom primjene ekoloških tema u odgojno-obrazovnim ustanovama i razgovorom s nastavnicima, odgojiteljima i drugim odgojno-obrazovnim radnicima, uvidjeli smo kako postoji nedostatak okolišno-odgovornog odgoja i obrazovanja, što je često posljedica nedostatka vremena i prilika za edukaciju odgojno-obrazovnih radnika na ove teme.

Stoga je Sunce osmislio pet edukacijskih programa baš za odgojno-obrazovne radnike i to: Odgovorno stvaranje i postupanje otpadom, Školsko kompostiranje, Zelena ustanova, Participativne metode rada i Aktivne škole pokreću promjene (volontiranje, socijalne vještine, okoliš).

Edukacija za odgojno-obrazovne radnike pruža im priliku da nauče nove tehnike i pristupe, razmjene iskustva s kolegama te steknu znanja o održivosti koja će biti korisna u njihovu svakodnevnom radu.

Nova runda edukacija za odgojiteljice

U ožujku započeli smo s provedbom još jedne takve usluge: Odgovorno stvaranje i postupanje otpadom za odgojiteljice DV Radost. Prva zajednička radionica održana je 14. ožujka 2023. u prostorijama DV Radost, Margaritela za ukupno 11 odgojiteljica. Na radionici su sudjelovale predstavnice dječjih vrtića Trešnjica, Iskrica, Pinokio, Cvrčak, Pluton i Margaritela kako bi se međusobno upoznale, upoznale s radom Sunca i samim edukacijskim programom.

U sklopu radionice, sudionici su također posjetili Reciklažno dvorište Orišac kako bi dobili uvid o tome kako se gospodari otpadom u njihovoj sredini, postavili sva pitanja koja ih zanimaju i motivirali se na održivo gospodarenje otpadom u svom radu, ali i privatnom životu. Ova je vrsta edukacije ključna za stvaranje društva očuvane prirode i okoliša te za stvaranje bolje budućnosti za sve nas. Sunce će i dalje nastaviti obrazovati o održivom razvoju, zaštiti okoliša i promicanju ekoloških vrijednosti jer smo svjesni koliko je to važno za našu zajednicu i naš planet.

Naše edukatorice sve usluge kreiraju ponaosob po potrebama i mogućnostima korisnika. Ako želiš znati više o edukacijskih uslugama Sunca i kako postati njihov korisnik, javi nam se na: [email protected].

Tagovi: