Dan planeta Zemlje 2014.

volonteri
Ove godine se po 44. put obilježava Dan planeta Zemlje u  više od 175 država svijeta s namjerom jačanja svijesti i poštovanja ljudi prema prirodnom okolišu našeg planeta.Taj dan je i prigoda za procjenu svega što smo učinili i što još trebamo i možemo učiniti kako bismo očuvali naš planet.

Otpad i postupanje s otpadom i dalje je ključan problem društva kako globalno tako i u Hrvatskoj. Iako je u hijerarhiji gospodarenja otpadom poseban naglasak stavljen na smanjenju stvaranje otpada, ponovnom korištenju i recikliranju,  primjena ovih principa u praksi još uvijek zakazuje. Stoga smo i ove godine najveći dio programa odlučili posvetiti tematici  odgovornog postupanja s otpadom.DOGAĐANJA

22. travnja 2014. (utorak)

PREDAVANJE: ADITIVI U PREHRANI, Dada Lerotić

Organizatori: Međužupanijsko stručno vijeće nastavnika kemijske tehnologije i ekologije u srednjim školama i Udruga Sunce
Predavanje je namijenjeno članovima međužupanijskog vijeća, koje će se pritom upoznati s opasnostima i relevantnim istraživanjima vezanim uz kemijsko onečišćenje hrane te korištenje brojnih aditiva u prehrambenoj industriji.
23. travnja 2014. (srijeda) s početkom u 12:00 u Čistoći d.o.o. Split, Put Plokita 81.
SVEČANOST DODJELE NAGRADA ŠKOLAMA I UČENICIMA SUDIONICIMA NATJECANJA „PRIJE I POSLIJE– UČENICI ZA DAN PLANETA ZEMLJE 2014.
Organizatori: Udruga Sunce i Čistoća d.o.o. Split
Natjecanje se provodi već treću godinu zaredom. Podijeljeno je u dvije kategorije: za učenike od 1. do 4. razreda te učenike od 5. do 8. razreda,  s ciljem podizanja razine svijesti o problemu otpada u okolišu, te promocije odgovornog postupanja s otpadom na principu smanji, ponovno koristi i recikliraj. Na svečanosti će se uručiti nagrade svim školama sudionicima. Prvoplasirani razredi iz obje kategorije nagradit Zelenim izletom, pod edukativnim vodstvom Udruge Sunce, a za drugoplasirane razrede nagrada je Zeleni izlet na području gdje se nalazi nagrađena škola, također pod edukativnim vodstvom Udruge Sunce.
24. travnja 2014. (četvratak) 17.00 sati, Info zona, Jerina 1.
PREDAVANJE „ODGOVORNO POSTUPANJE S OTPADOM – SMANJI, PONOVNO KORISTI I RECIKLIRAJ U DJEČJIM VRTIĆIMA“
Organizatori: Udruge Sunce, Čistoća d.o.o. Split, Prirodoslovna tehnička škola
U 2014. godini, u suradnji s učenicima Prirodoslovno tehničke škole, među roditeljima korisnicima usluge dječjih vrtića proveli smo anketiranje vezano uz korištenje jednokratnih plastičnih čaša u dječjim vrtićima. Rezultate tog anketiranja predstavit ćemo na predavanju, kao i prepoznate primjere dobre prakse te rješenja koja će doprinijeti održivom razvoju, očuvanju zdravlja i okoliša za buduće naraštaje. Naime, iako smo suočeni s činjenicom kako je odlagalište Karepovac pri kraju svojih prihvatnih kapaciteta, ali i s obvezom gradova da smanje količinu otpada koju odlažu na odlagališta, u vrtićima Splita mahom se koriste jednokratne plastične čaše. Tako se dnevno pretvara u otpad između 8000 i 9000 plastičnih čaša. Na godišnjoj razini na plastične čaše u vrtićima Splita roditelji djece potroše 240.000,00 kn. Vrtići koji nakon predavanja najbrže odustane od korištenja jednokratnih plastičnih čaša te odluku provede u praksi, te na taj način daju doprinos smanjenju količine otpada koja se svakodnevno odlaže na odlagalište Karepovac nagradit će se Zelenim izletom po vlastitom odabiru. Ostali vrtići koji prijeđu na korištenje višekratnih čaša do kraja 2014. nagradit će se Zelenim izletom na Marjan pod edukativnim vodstvom Udruge Sunce.
26. travnja 2014. (subota) od 9.30h do 12.00h, Kašuni
ZELENA ČISTKA
Organizatori: Udruge Sunce i Grad Split
Zajedničkoj jednodnevnoj akcija čišćenja koja će se taj dan provoditi u cijeloj Hrvatskoj, priključio se i Grad Split. U navedenu akciju uključuje se i Udruga Sunce sa svojim članovima i volonterima te 100-tinjak učenika Prirodoslovno tehničke škole, Društvom Marjan, članovima političke stranke ORAH i djelatnicima tvrtke Wrigley koji će čistiti područje Kašuna. Grad Split organizira i čišćenje na rijeci Žrnovnici.
27. travnja 2014. (nedjelja), 10:30 do 12:30 sati, Riva (ispred Splitske banke)
RASPRODAJA RABLJENE DJEČJE ODJEĆE, OPREME I IGRAČAKA
Organizatori: Udruga Sunce, Udruga RODA
Potrošački način života jedan je od ključnih uzroka današnjeg lošeg stanja u okolišu i iscrpljenih prirodnih resursa. Udruga Sunce njeguje višegodišnji suradnju s Udrugom RODA upravo zbog njihova zalaganja za zaštitu okoliša. Organiziranjem rasprodaje građanima želimo poslati poruku kako se korištenjem već upotrijebljenih stvari može značajno doprinijeti očuvanju okoliša ali i obiteljskom proračunu. Na rasprodaji će Udruga Roda prezentirati platnene pelene čijom se upotrebom značajno smanjuje opterećenje za okoliš koje proizlazi iz njihova korištenja, a Udruga Sunce platnene vrećice promovirajući na taj način principe smanji i ponovno upotrijebi.
Građani koji žele sudjelovati na rasprodaji trebaju se prijaviti u Udrugu Sunce od 22.-24. travnja 2014. na telefon 360-779 i 091 3607790 ili na e-mail [email protected]