Cleaning Sailing Race – utrka s vremenom

cleaning-sailing-race-2022

Jeste li znali da znanstvenici predviđaju da će do 2050. u morima biti više plastike nego ribe? Očuvati i zaštiti naše more ponekad nam izgleda kao utrka s vremenom. Potreba za ujedinjenjem u stvaranju bolje budućnosti za naše more nikada nije bila jasnija.

Upravo iz tog razloga, Udruga Sunce partner je u kampanji za očuvanje voda i Jadranskog mora programa Biotherm Water Lovers u sklopu koje će se provesti akcija uklanjanja otpada s plaža i iz mora – Cleaning Sailing Race regata.

Ova edukativno – ekološka regata s oko 140 sudionika raspoređenih na 10 jedrilica kreće 11. travnja 2022. u 9 sati ujutro iz Marine Kaštela prema uvalama koje se nalaze na području otoka Šolte. Zajedničkim snagama Udruge Sunce i Biotherm-a  uz pomoć skipera Vodan Yachting akademije, jedrilica Adriatic Sailing charter kompanije, zaposlenika Müller-a i Martinis Marchi hotela i marine, organiziramo veliku akciju čišćenja podmorja i plaža od otpada – Cleaning Sailing Race.  Uz zaposlenike, članove i volontere Udruge Sunce na regati će sudjelovati predstavnici svih navedenih partnera i suradnika, kao i predstavnici Turističke zajednice grada Splita.

Važnost Cleaning Sailing Race-a prepoznata je i od strane PIK Mornar, RC Draulik Milna i Udruge studenata Oceanus, koji će nam se pridružiti u podvodnoj ronilačkoj akciji uklanjanja otpada.

Prikupljeni otpad popisat će se prema Protokolu za provedbu projekata čišćenja morskog okoliša i obalnog područja od morskog otpada na području RH. Protokol koristi svim građanima i udruženjima građana te tijelima javne vlasti u provedbi akcija čišćenja otpada iz mora. Nakon popisivanja, otpad će zbrinuti komunalno poduzeće Basilija d.o.o.

Kako bi zaštitili naše more nije dovoljno povremeno ukloniti otpad s plaža, već je važno spriječiti njegovo nastajanje.

Procjenjuje se da oko 80 % morskog otpada dolazi s kopna, a zbog neadekvatnog gospodarenja otpadom u morima svakodnevno završi 13 tisuća tona plastike. Praćenje vrste otpada, podrijetlo otpada i mjesta na kojima se nakuplja važno je za uspostavu funkcionalnih sustava upravljanja, kako otpadom tako i morskim okolišem.

Cleaning Sailing Race bit će i prilika za edukaciju djelatnika u nautičkom sektoru o važnosti razvoja održivog nautičkog turizma.

Edukacija će obuhvatiti teme utjecaja otpada na morski ekosustav te približiti nautičarima značaj i svrhu ekološki prihvatljivog sidrenja. Tijekom ove kampanje naglasak će se staviti i na očuvanje naselja livada morske cvjetnice Posidonia oceanica. Procijenjeno je da 1 hektar ove cvjetnice ukloni jednaku količinu ugljičnog dioksida kao i 15 hektara prašume Amazone. Udruga Sunce već se godinama zalaže za bolju regulaciju i kontrolu sidrenja iznad livada posidonije, a trenutno provodi kampanju ”Postani čuvar posidonije”.

Interes javnosti i uviđanje potrebe zaštite  i očuvanja Jadranskog mora raste, a odaziv na ovakvim i sličnim aktivnostima pokazuje da želja za promjenom kod građana i brojnih dionika postoji. Kontinuirano raste i broj naših članova koji nam pružaju podršku u ovoj i brojnim drugim aktivnostima te na razne načine podupiru rad Udruge. Biti članom Sunca znači biti dio priče o zaštiti prirode i okoliša u Hrvatskoj i regiji, a samo zajedničkim djelovanjem možemo učiniti nešto dobro za društvo kojem pripadamo.

Tagovi: