Povežimo grad za jedanaestu Splitsku biciklijadu

biciklijada-udruga-sunce-split

Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti, koji se tradicionalno održava od 16. do 22. rujna, za cilj ima ‘Bolje veze’ odnosno nastoji se povezati svaki aspekt održivog prometa u urbanom okruženju, a koji može povezati ljude, mjesta, logističke izazove i politiku. Zato, povežimo grad!

Jedanaestu godinu zaredom, u Europskom tjednu mobilnosti i povodom obilježavanja Svjetskog dana bez automobila, 24. rujna 2022. godine Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce organizira Splitsku biciklijadu s početkom u 16 sati.

– Program Splitske biciklijade koncipirali smo u dvije cjeline. Prva obuhvaća vožnju biciklima gradskim ulicama od crkve sv. Frane do Đardina, a u drugoj fazi predviđen je prigodni zabavni program u Đardinu koji bi uključivao tombolu, biciklističku alku i glazbeni program. Pozivamo sve zainteresirane građane i građanke da nam se pridruže 24. rujna, kao i da prate našu mrežnu stranicu te društvene mreže kako bi saznali sve nove detalje o manifestaciji – kazala je Tihana Arapović, Stručna suradnica Sunca i organizatorica.

– Osim zabavnog dijela, Splitska biciklijada je savršena prilika za pregled trenutnih izazova u prometu i stvaranja prilika za napredak prema održivijoj mobilnosti. Osnovna svrha Splitske biciklijade je skrenuti pažnju građana i odgovornih osoba na sve veći problem zagušenih prometnica, promocija korištenja alternativnih oblika prijevoza te zagovaranje unaprjeđenja biciklističke infrastrukture u gradu Splitu, a s ciljem doprinosa razvoja održivog turizma u gradu Splitu – dodala je Arapović.

– Broj biciklista u gradu Splitu svake godine raste, a to prijevozno sredstvo, uz stanovnike našeg grada, sve više koriste i turisti – kako domaći, tako i oni strani, tim više što je Split dobio postaje za posuđivanje bicikala, kao i nove biciklističke staze. Sunce će, kako bi se omogućio što funkcionalniji biciklistički sustav prometa i ove godine naglašavati svrhu održivog prometa, a time i turizma – naglasila je Gabrijela Medunić-Orlić izvršna direktorica Sunca.

Europski tjedan mobilnosti kampanja je Europske komisije koja potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava. Komplementarno ovoj kampanji, primarni cilj Svjetskog dana bez automobila je promocija održivih oblika transporta. Dan bez automobila obilježava diljem Europske unije pri čemu većina gradova tijekom ovog dana zatvara promet za automobile u središnjim dijelovima (Madrid, Zagreb,…).

– U svrhu obilježavanja Splitske biciklijade, nastojat ćemo da se na isti način, taj dan, zatvore i prometnice Splita. A pozivamo vas da u tjednu od 16. do 22. rujna biciklom vozite na posao, do najdražeg kafića, na plažu ili samo rekreativno te 24. rujna dođete spremni za sudjelovanje na splitskoj biciklijadi – zaključila je Medunić-Orlić.

Kako nam je bilo na prošlogodišnjoj biciklijadi saznajte OVDJE.

Kontakt: Tihana Arapović, 095 809 8928

Tagovi: