ABC trening planiranja upravljanja

ABC trening održao se u trajanju od 18. – 20. listopada u Hotelu Konavle (Čilipi) s ciljem prijenosa znanja i vještina planiranja upravljanja zaštićenim područjima.

Sam trening dio je projekta Kartiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru – 4M koji za cilj ima poticanje suradnje u prekograničnom području.

Kroz predavanja i rad u grupama sudionici su radili na sljedećim temama:

  • sustav zaštite prirode u RH i CG,
  • zaštićena područja u prekograničnoj regiji,
  • identifikacija vrijednosti i prijetnji,
  • prijedlozi ciljeva te aktivnosti plana upravljanja,
  • načini uključivanja dionika,
  • komunikacija i facilitacija.

Tijekom tri dana aktivno su u treningu sudjelovali predstavnici Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore,  Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore,  Crnogorskog Društva Ekologa, Opštine Kotor, Grada Dubrovnika, Upravnog odjela za zaštitu okoliša dubrovačko neretvanske županije, Parka prirode Lastovsko otočje, Javne ustanove Rezervat Lokrum kao i predstavnici projektnih partnera Green Home, Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Udruge Sunce. 

Projekt se financira u sklopu Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Crna Gora (IPA II b 2012/2013). Ukupna vrijednost projekta je 333.253,39 eura, a EU financira projekt s 283.265,39 eura. Ugovorno tijelo u Republici Hrvatskoj je Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske.

Tagovi: