A’ La Pašticada na Sudamiji

dku-a-la-pašticada

Nakon 50 godina učenici su volonterski obnovili kiosk Društva Marjan i na Dan sv. Duje, 7. svibnja, na njemu izložili i prodavali vlastiti proizvod – vegansku pašticadu, službenog naziva A’ La Pašticada.

Tradicionalno, na Sudamiji se isprepliću liturgijski, folklorni i urbani elementi, zbog čega je proslava Sv. Duje bila prava prilika da predstavimo inovativni umak naših srednjoškolaca – À La Pašticadu – kazala je Maja Golem, stručna suradnica u Udruzi Sunce.

Fantastičan je osjećaj imati proizvod koji bi se bez problema mogao naći u trgovinama, a objedinjuje tradiciju, okuse, kvalitetu i potiče zdrav način života – objašnjava učenica Anita Puđa.

Vegansku pašticadu na Prvoj vidilici moglo se kupiti u samostalnoj teglici ili u sklopu poklon-paketa koji se sastoji od drvene kutije s dvije teglice „pašticade“, kuhinjskom krpom s logom proizvoda i knjižicom s receptima. Učenici triju škola koje su sudjelovale u projektu pridonijeli su konačnom izgledu proizvoda.

Tako su učenici Srednje škole Braće Radić, Kaštel Štafilić, napravili veganski umak, Obrtna tehnička škola Split izradila je drvenu kutiju za poklon-paket, a Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju većinski vizualni dio, od loga i kuhinjske krpe i kuharice do fotografija proizvoda i dizajna.

Ako još niste nabavili svoj primjerak, pratite naše društvene mreže na kojima ćemo vas informirati o novim datumima prodaje ili se javite u Udrugu Sunce (mail: [email protected]) pa ćemo vas spojit s učeničkom zadrugom koja je zadužena za prodaju proizvoda.

Ova posebna pašticada nastala je u okviru projekta kojeg Udruga Sunce provodi za jačanje poduzetničkih vještina kod mladih Zelena učenička poduzeća – održivo razmišljanje i djelovanje.

– Nadam se da smo im, uz tim stručnjaka koji je s njima radio na razvoju ideje, uspjeli približili poduzetničku svijest i potaknuti ih na poduzetništvo – rekla je Margita Radman, voditeljica odjela Udruge Sunce.

Ako želite osnovati ili unaprijediti učeničku zadrugu, osnažiti poduzetničke vještine svojih učenika ili unaprijediti metode i alate rada s mladima, svoje znanje i iskustvo iz prakse zaposlenice Udruge Sunce sa suradnicima oblikovale su u praktičan priručnik – Sudjeluj u održivom razvoju: shvati – provedi – oblikuj: Održiva učenička poduzeća u hrvatskim srednjim školama.

Priručnik je namijenjen za odgojno-obrazovne ustanove i organizacije civilnog društva i može se besplatno preuzeti u PDF formatu na mrežnoj stranici Udruge Sunce, u hrvatskoj i engleskoj verziji.

Svi koji žele svoj tiskani primjerak mogu se javiti na [email protected]