Pet jednostavnih koraka za zaštitu našega mora

posidonija-kornati-posidonia-oceanica

Mora i oceani u velikoj su opasnosti od onečišćenja, što zbog štetnih životnih navika ljudi, što zbog industrije koja je najveći zagađivač okoliša na svijetu i uzročnik klimatske krize. No, svatko od nas može malim promjenama doprinijeti oporavku mora i sačuvati ga.

Predlažemo nekoliko jednostavnih koraka kojima možete pomoći očuvanju morskog ekosustava.                                                                                                                        

1. Smanjite korištenje plastike

Ogromna količina plastike s kopna završi u moru i oceanima. Prošetajte plažama duž naše obale nakon juga i vidjet ćete koliko je otpada, i to najviše onog plastičnog, more izbacilo na obalu. Znanstvenici predviđaju da će do 2050. biti više plastike nego ribe u morima, zato već danas trebamo početi misliti na našu budućnost.

Kako bi potaknula građane na smanjenje plastike u svakodnevnom životu kroz projekt For plastic free Croatia Island Udruga Sunce provodi kampanju Zajedno bez plastike. Kampanjom potičemo promjenu životnih navika i korištenje alternativa jednokratnoj plastici. Svjesni smo da nema sva plastika alternativu, zato prije kupnje plastičnog proizvoda uvijek promislite treba li nam baš sve što kupujemo. Nakon korištenja uvijek properite ambalažu i odvojite različite sastavnice te odložite u spremnike za odvojeno prikupljanje plastike i tako omogućite njezino adekvatno zbrinjavanje i recikliranje. Prije odlaganja plastike u spremnike savjetujte se sa svojim komunalni društvom o tome što se prikuplja i na koji način.

2. Održavajte plaže čistima

Stanovnici obalnog područja mogu posvjedočiti kako se otpad s kopna koji završi u moru, opet morskim strujama vraća na kopno. Plaže zatrpane otpadom neće priroda očistiti sama. Aktivirajte se i očistite svoj okoliš, iako ga možda vi niste onečistili. Za uspješnu akciju čišćenja, nije dovoljno samo očistiti plažu već je potrebno i pratiti vrstu otpada i lokaciju otpada iz mora kako bi se lakše otkrio izvor otpada koji dospijeva u more.

Želite li samostalno organizirati akciju čišćenja obalnog područja, Udruga Sunce kreirala je nacrt Protokola za provedbu projekata čišćenja morskog okoliša i obalnog područja od morskog otpada na području Republike Hrvatske, koji vam može pomoći u tome. Ovaj Protokol namijenjen je fizičkim i pravnim osobama te tijelima javne vlasti koji imaju namjeru provoditi akcije čišćenja otpada iz mora putem akcija čišćenja podmorja ronjenjem, akcija čišćenja podmorja koćarenjem i akcija čišćenja plaža. Ako ipak ne organizirate akcije, onda se istima priključite kroz volontiranje. Nakon posjeta plaži svakako počistite iza sebe. Mora i oceani, a i sav biljni i životinjski svijet u njima, bit će vam zahvalni.

Usmjereni na zaštitu i očuvanje Jadranskog mora, u travnju Udruga Sunce i niz partnera organizirat će okolišno odgovornu regatu Cleaning Sailing Race. Uključeni partneri prikupljat će i prema Protokolu popisivati prikupljeni i izronjeni otpad. Nakon monitoringa, otpad će biti propisno zbrinut od strane nadležnog komunalnog poduzeća u suradnji s lokalnom zajednicom.

3. Ekološko sidrenje i čuvanje posidonije

Sigurni smo da ste barem jednom šetajući plažom uočili velike količine uginule morske cvjetnice koju je more izbacilo na obalu. Upravo ta morska cvjetnica ili posidonia oceanica, u narodu poznata kao lažina, voga, purola ili purić, endemska je vrsta Sredozemnog mora. Njezine livade tvornica su kisika pa ih zato nazivamo i plućima mora. Prema procjeni 1 četvorni metar morske cvjetnice proizvede čak 14 litara kisika dnevno. Osim toga, livade ove morske biljke obitavališta su, mrjestilišta, rastilišta i hranilišta za više od 100 vrsta riba, od kojih većina ima gospodarski značaj. Njezina antibakterijska svojstva doprinose zdravlju morskog okoliša, što je bitno i za nas kupače. Međutim, posidonija se nalazi pod sve većim negativnim pritiskom. Najveća prijetnja opstanku posidonije je slobodno sidrenje koje kida morsku cvjetnicu i uništava njezine livade, a jedan od uvjeta očuvanja ove morske cvjetnice je ekološko sidrenje. U sklopu projekta SASPAS, unutar Nacionalnog parka Kornati postavljeno je ukupno 40 ekološki prihvatljivih sidrišta u uvalama: Kravljačica, Strižnja, Šipnate i Tomasovac – Suha punta. U svakoj od navedenih uvala postavljeno je 10 sidrenih mjesta za plovila do 16 metara dužine. Zato, ako ste u mogućnosti, tijekom sidrenja pokušajte uvijek odabrati okolišno prihvatljiviju alternativu.

4. Smanjiti onečišćenje zraka

Zakiseljavanje mora je proces koji se događa zbog porasta koncentracije ugljikovog dioksida u oceanima, što dovodi do snižavanja pH vrijednosti. Nastavi li se trend povećavanja CO2 doći će do ozbiljnog narušavanja morskog ekosustava što bi moglo dovesti do nestanka koraljnih grebena i ostalih vrsta koje igraju važnu ulogu u hranidbenom lancu. Sve to može nepovratno promijeniti morski okoliš i izazvati dramatične posljedica za čovječanstvo. Čovjek kao jedan od modifikatora okoliša, mora postati svjestan koliko njegovo djelovanje može biti štetno za prirodu. Utjecaj pojedinca na emisiju štetnih plinova, zanemariv je ako se usporedi s emisijom štetnih plinova koji izlaze iz tvornica, no svatko od nas može dati svoj doprinos i promjenom životnih navika smanjiti svoj ugljični otisak u atmosferu. Za početak biciklirajte umjesto vožnje auta. Uštedjet ćete novac i uvesti novu zdravu naviku, a emisija štetnih plinova koju proizvodite smanjit će se. Osim toga, osjećaj osobne satisfakcije jer zbilja radite nešto dobro za okoliš, neprocjenjiv je.

5. Podržite organizacije koje rade na zaštiti mora

Nedavna istraživanja pokazala su da je u Hrvatskoj zabilježen najsnažniji porast brige za okoliš u srednjoj Europi. Ti podatci nam govore da smo postali svjesni koliko nam je očuvanje okoliša bitno za budućnost. Samanjiti onečišćenje mora i zaštiti ga od budućeg zagađenja jedino možemo zajedničkim snagama. Zato uključite se, postanite član, volontirajte ili donacijom podržite rad organizacija koje se bave zaštitom mora i okoliša.

Tagovi: