Webinari o očuvanju morskih ptica na Jadranu

Projekt LIFE Artina i Hrvatska mreža morskih zaštićenih područja organizirali su seriju online webinara o očuvanju morskih ptica na Jadranu. Stručnjaci udruge Biom i Sunca, partneri na projektu LIFE Artina – Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu održali su pet webinara, od ožujka do lipnja.

Briga za kolonije naših morskih ptica

Prvi webinar Briga za kolonije naših morskih ptica održan je 7. ožujka 2023. godine. Obuhvatio je biologiju i ekologiju morskih ptica, rasprostranjenost i prijetnje s kojima se susreću te mjere kontrole i iskorjenjivanja štakora na kolonijama morskih ptica u Parku prirode Lastovsko otočje.

Predstavljeni rezultati projekta LIFE Artina pokazali su uspješnost u uklanjanju štakora s pojedinih otoka i poboljšanju uspješnosti gniježđenja gregule. Međutim, mjere kontrole populacije galebova klaukavaca nisu imale pozitivan učinak na uspješnost gniježđenja sredozemnog galeba.

life-artina-panel

Tijekom webinara, raspravljalo se o tehničkim detaljima korištenih metoda, problematici slobodnih mačaka i kune bjelice. Važan aspekt bio je i održivost projekta, te su iz Javne ustanove Park prirode Lastovsko otočje pojasnili koje će aktivnosti Park nastaviti provoditi i nakon završetka projekta.

Cijelu vijest i više informacija pronađi na LINKU.

Morski otpad – kako popratiti i suzbiti opasnost koja pluta našim morima

Kako bi upoznao zajednicu s problemom morskog otpada i količinom otpada koji pluta u našim morima, 28. ožujka održan je webinar Morski otpad – kako popratiti i suzbiti opasnost koja pluta našim morima.

Webinar se sastojao od prezentacije protokola za monitoring otpada korištenih u sklopu projekta, rezultata provedbe i preporuka za smanjenje količine otpada. Iz podataka dobivenih tijekom provedbe monitoringa kreirane su preporuke za smanjenje morskog otpada i njegov budući monitoring, primjenjive u svim zaštićenim i izoliranim područjima.

life-artina-lastovo-eko-akcija

Tijekom rasprave pokazalo se da su sudionici zainteresirani za sve korištene protokole te ih neki od njih planiraju provoditi na svojim područjima. O čemu se još raspravljalo pročitajte OVDJE.

Ptici nije mjesto na udici

Slučajni ulov morskih ptica tijekom ribolova čest je u Jadranu, uglavnom nakon bacanja parangala u more ili zapletanja ptica u ribarske mreže. Treći webinar Ptici nije mjesto na udici održan je 18. travnja s ciljem upoznavanja stručne javnosti s temom slučajnog ulova morskih ptica (SUMP) i mjerama za njegovo smanjenje.

Testiranje mjera za smanjenje slučajnog ulova morskih ptica, koje je provedeno u sklopu LIFE Artina projekta, sastojalo se od dviju faza: procjene utjecaja ribolovnih alata i testiranja prilagođenih ribolovnih alata u cilju smanjenja SUMP-a. Nakon prezentacije istraživanja i preporuka, sudionici su raspravljali o uvrštavanju morskih ptica u postojeći Protokol za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja i ulozi javnih ustanova za upravljanje morskim zaštićenim područjima.

Videozapis o slučajnom ulovu morskih ptica možete pogledati niže, a izvještaj s webinara pročitati OVDJE.

Morske ptice i djeca – od nepoznanice do čuvara

Informativan webinar Morske ptice i djeca – od nepoznanice do čuvara održan je 16. lipnja 2023. Fokus webinara bio je na edukacijskim aktivnostima za djecu u vrtićima i osnovnim školama, s naglaskom na aktivnosti koje djecu uključuju u ublažavanje negativnih utjecaja na morske ptice.

Stručnjaci udruge Biom i Sunca predstavili su detalje o planiranim edukacijskim programima, potrebnim materijalima i metodama za provođenje ovih aktivnosti. Nadalje, sudionici su mogli saznati više o terenskim nastavama i izletima koji će omogućiti djeci da se upuste u stvarni svijet morskih ptica te da svoje znanje primijene u praksi.

Cijelu vijest i više informacija pronađi na LINKU.

life-artina-edukacija-djece-os-blato-korčula

Webinar je pružio svima priliku da uvidimo koliko je neophodno predočiti djeci važnost očuvanja morskih ptica na Jadranu. Obrazovanjem i poticanjem svijesti mladih generacija, stvaramo put prema boljoj budućnosti za naše prekrasne morske ptice i njihova staništa.

Proglašavanje morskih zaštićenih područja za ptice

Posljednji webinar, namijenjen stručnjacima, održan je 7. lipnja 2023. Tema webinara bili su kriteriji za proglašavanje morskih zaštićenih područja (Important Bird & Biodiversity Area), odnosno kako su isti primijenjeni u projektu LIFE Artina.

Detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.