Koraligen – zašto ga moramo čuvati?

koraligen-ronjenje-sunce

Koraligen je endemsko stanište Sredozemnog mora izrazite vrijednosti. Čine ga podvodni grebeni na kojima se razvijaju živopisne životne zajednice, u velikoj mjeri crvene alge roda Corallinaceae stoga je sam naziv potekao od njih.

Zajednica koraligena zauzima oko 20% Sredozemnog mora i predstavlja jedan od najatraktivnijih podmorskih pejzaža iznimno cijenjenih u ronilačkom turizmu.

Više zanimljivosti o koraligenu možete pronaći u online izložbi koja je napravljena kao dio igre „Potraga za odgovorima“.

No nažalost, koraligenske zajednice opterećene su različitim negativnim utjecajima od kojih su najznačajnije sakupljanje crvenog koralja, ribarstvo, zagađenje, kolonizacija stranim vrstama, sidrenje, neodgovorno ronjenje kao i globalne klimatske promjene.

Jedan od glavnih prijetnji koraligenu porast je razine ugljičnog dioksida u morima uzrokovano globalnim zatopljenjem i zakiseljavanjem koje je najveći uzrok pomora koralja.

Kako bi očuvali koraligen u sklopu terenskih istraživanja proučavali smo koliko vrsta ima na koraligenu, koliko su oštećene ciljane vrste te koliko i kojeg odbačenog ribolovnog alata ima. Kao ciljne vrste odabrali smo dvije vrste gorgonija, Eunicella cavolini i Paramuricea clavata, na kojima smo pomoću kvadrata mjerili brojnost, njihovu veličinu, postotak i tip oštećenja. Uzduž transekta proučavali smo vrste koje čine i žive u koraligenom staništu. O samoj metodologiji i kako izgleda jedan dan u terenskom uredu više možete vidjeti u videu.

Iako se ovaj projekt privodi svojem kraju, istraživanja koja smo proveli poslužiti će kao temelj za uspostavu mjera zaštite, potencijalnog proglašenja zona stroge zaštite – no take zona te efikasnijeg upravljanja područjima. Rezultate istraživanja možete pronaći na linku.

Opći cilj Interreg Italy-Croatia ADRIREEF projekta ispitati je potencijal grebena (prirodnih i umjetnih) u Jadranskom moru u svrhu jačanja plave ekonomije. Termin “plava ekonomija” odnosi se na održivo korištenje morskih resursa za gospodarski razvoj, poboljšanje života i stvaranje dodatnih radnih mjesta uz očuvanje zdravlja morskih ekosustava.

Tagovi: