Žestoki osvrt na konferenciju o gospodarenju otpadom

Žestoki osvrt na konferenciju o gospodarenju otpadom

S obzirom da najpopularniji tiskani medij u Dalmaciji zbog markentinških odnosa ima zavezane ruke kad su u pitanju kritike nekih privatnih poduzeća, pa su im onda takvi i članci, smatramo se dužnim građanima Splita i okolice pružiti malo manje ružičasti pogled na stavove iznesene tijekom konferencija „Gospodarenje otpadom“.Konferencija je održana u srijedu, 26. studenog 2014. godine na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu u organizaciji Sveučilišta u Splitu i navedenog fakulteta, a uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Cilj konferencije bio pružiti uvid u planove implementacije sustava gospodarenja otpadom s naglaskom na područje Splitsko-dalmatinske županije, kao i tretiranje otpada kao vrijedne sirovine.Unutar glavne teme koja se bavi sustavom gospodarenja otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, trebalo se raspravljat o primarnoj selekciji, budućnosti odlagališta, korištenju goriva iz otpada u industriji te o centru za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Udruga Sunce prisustvovala je konferenciji u svojstvu posjetitelja i možemo ustvrditi kako smo odslušali niz izlaganja, međutim nikakva rasprava nam nije omogućena. Posjetitelji među kojima su bili direktori komunalnih tvrtki, pročelnici upravnih odjela za zaštitu okoliša grada i županije, predstavnici gospodarske komore ponovno su odslušali teoriju o odgovornom gospodarenju otpadom pri čemu nisu imali mogućnosti reagiranja, postavljanja konkretnih pitanja, a kroz koje bi se možda i pronašla rješenja za gospodarenje otpadom u Splitsko dalmatinskoj županiji. Drugim riječima sudjelovali smo u klasičnom ex-catedra predavanju bez prava na sudjelovanje.

Tako smo primjerice mogli čuti od gospodina Svena Mullera, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kako gotovo 80% građana Hrvatske ima omogućenu primarnu selekciju otpada!

Pitamo se zašto se ovakve informacije plasiraju u županiji koja je iznimno neuspješna u odvojenom prikupljanju otpada i gdje još uvijek lokalna uprava nije svjesna obveza koje im je nametnulo zakonodavstvo i EU te mogućih financijskih kazni?

Gotovo svi ostali sudionici zagovarali spaljivanje otpada u spalionicama i cementarama te dobivanje toplinske i električne energiji pri čemu su kao slučajno zaboravili spomenuti i dovoljno naglasiti:
– da cementare za razliku od spalionica nemaju nikakve filtere kojim se zadržavaju teški metali, posebice lako hlapljiva živa te dioksini i furani kao najproblematičnije tvari  u ovim procesima
– da spaljivanjem otpada u cementarama građani neće dobiti grijanje za stanove već će profitirati korporacija, a pritom će najvjerojatnije građanima naplaćivati ovu „uslugu“
– da se spaljivanjem otpada u spalionicama nastaje nusprodukt šljaka koja se ponovno treba odložiti
– da su spalionice kontinuirano trebaju opskrbljivati gorivom te su samim time u opreci se prethodnim prioritetima u gospodarenju otpadom
Irena Relić iz Ministarstva zaštite okoliša na primjedbu kako se poštuju prioriteti gospodarenja otpadom između ostalog i sprječavanje nastanka otpadom ustvrdila je kako je i jedna od primjedbi Europske komisije bila kako nedovoljno pristupamo ovoj mjeri. Sve ovo ukazuje na nerazumijevanje većine izlagača same biti održivog gospodarenja otpadom.
Na okruglom stolu „Budućnost gospodarenja otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji“ organiziranom u okviru konferencije sjedili su svi istomišljenici, a pitanja im je postavljala moderatorica, novinarka Mariola Milardović Perić s gotovo nikakvim poznavanjem složene tematike gospodarenja otpadom što je i sama navela. Ovakav okrugli  stol može se organizirati za šire građanstvo međutim ne i za dionike u gospodarenju otpadom koji su se okupili kao posjetitelji na Konferenciji.  

Interesantno je kako su se izlagači u gotovo svim predavanjima osvrnuli na sudjelovanje i uključivanje javnosti koje su organizatori na ovaj konferenciji vješto izbjegli. Naime, pitanja sudionika zaprimale su hostese na unaprijed pripremljenim obrascima, a na njih se odgovaralo na kraju konferencije nakon pauze kada se većina sudionika kao i novinara već razišla.Također izlagači su davali odgovore na koje nije bilo moguće replicirati tako da se ni po jednom pitanju nije povela rasprava kako je to navedeno u ciljevima konferencije. Obećano je kako će se odgovori moći pronaći na Web stranicama organizatora konferencije, Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije. Odgovori,  međutim do danas nisu osvanuli.

Pitamo se čemu ova promocija spaljivanja otpada u cementarama i kada će netko konačno sjesti i razgovarati s ciljem organiziranja održivog gospodarenja otpadom u Splitsko dalmatinskoj županiji te prestanka neodgovornog zatrpavanja ionako pretrpanog Karepovca.

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET