Zeleni Forum uputio apel Hrvatskom saboru – ZAUSTAVIMO KLIMATSKI KAOS!

Povodom UN-ove konferencije o klimatskim promjenama koja se održava u Parizu, aktivisti/kinje  Zelenog foruma, nacionalne mreže udruga za zaštitu okoliša, danas su uoči konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora održali prosvjednu akciju tražeći od novih zastupnika/ica da osiguraju konkretne mjere za postizanje niskougljičnog razvoja. Aktivisti su poručili da od novih saborskih zastupnika/ica, a isto tako i od buduće Vlade, zahtijevaju da temu klimatskih promjena stave na vrh liste prioritetnih problema.
Zastupnicima su dijelili apel u kojem objašnjavaju kako će prelazak na obnovljive izvore energije idućih nekoliko godina na svim razinama biti ključan u borbi protiv klimatskih promjena. Pred ovim sazivom Hrvatskog Sabora je velika odgovornost jer je posljednji koji još može učiniti nešto za poticanje održivog razvoja u Hrvatskoj i osiguranje naše primjerene akcije za sprečavanje klimatskog kaosa.
“U slučaju realizacije projekata poput bušenja Jadrana zbog nafte te izgradnje termoelektrane na ugljen Plomin C, Hrvatska bi zacrtala porazan smjer svoje energetske politike za idućih nekoliko desetljeća te bi znatno povećala svoj doprinos klimatskim promjenama. Nakon skorašnje javne rasprave o Niskougljičnoj strategiji, pred saborske zastupnike/ice će doći ovaj dokument koji, potpuno u suprotnosti s idejom niskougljičnog razvoja, u svim scenarijima uključuje izgradnju nove termoelektrane na ugljen. To će biti jedan od prvih testova za ovaj saziv Sabora, gdje je nužno da takvu Strategiju zastupnici/e odbace.” izjavio je Toni Vidan, voditelj energetskog programa Zelene akcije.
Dogovor iz Pariza bi trebao biti još ambiciozniji od ranije usvojenog cilja svjetskih vlada, a to je osigurati da porast globalne temperature ostane ispod 2°C, što je granica za koju znanstvenici ukazuju da ne smije biti pređena želimo li izbjeći katastrofalne posljedice po ljude i ekosustave. Želimo li pak postići taj cilj 80% poznatih zaliha fosilnih goriva (ugljen, nafta, plin) mora ostati neiskorišteno te kao globalno društvo moramo izaći iz „fosilne ere“ do sredine stoljeća. Potrebna nam je hitna transformacija energetskog sustava, ali i lokaliziranje proizvodnje.