Zelena energetska obnova za obiteljski smještaj

Razmišljate o promjeni  krova i prozora, obnovi  fasade, promjeni  načina grijanja ili hlađenja  i željeli biste ostvariti značajne financijske i energetske uštede? Objavljen je natječaj Splitsko-dalmatinske županije za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Istražili smo kako možete iskoristiti poticaje i ekološki prihvatljivo obnoviti vaš smještajni objekt i koje tvrtke vam nude najbolje eko proizvode.

Odgovore smo potražili u društvenom poduzeću Održivo d.o.o. – uredu za permakulturni dizajn, eko arhitektonsko projektiranje i urbanističko planiranje. Dipl. arh. Hrvoje Bota savjetuje upotrebu prirodnih materijala za obnovu fasada i otvora, korištenje održivih izvora energije za grijanje i hlađenje te pasivnih mjera radi smanjenja troškova korištenja i održavanja. Prirodne materijali se prvenstveno koriste radi boljih svojstava, zdravstvenih razloga i povoljnijeg utjecaja na okoliš.

Prirodni materijali za otvore su drveni prozori i vrata s eventualnom aluminijskom zaštitom izvana koje u asortimanu nudi poduzeće Lokve d.o.o., specijalizirano za drvene i drvo/aluminijske prozore i vrata s stogodišnjim iskustvom i tradicijom. Za poboljšanje energetskih svojstava fasade preporuča vam ploče od drvenih vlakana, prešane slame, konoplje, ovčje vune ili jute, a cjenovno najprihvatljivija toplinska izolacija je ona od celuloznih vlakana.

Preporuka za grijanje su solarni kolektori za toplu vodu u kombinaciji s podnim grijanjem. Ova kombinacija je odlična za održavanje turističkih objekata zimi kad nema korisnika u objektu te peći na biomasu. Za hlađenje vam savjetuju učinkovite toplinske pumpe nove generacije. Koristite pasivne mjere za prirodno grijanje i hlađenje, vodene površine na povoljnim lokacijama, zasjenjenje visokim stablima i penjačicama te poprečnu ventilaciju. Koristite masivne materijale za zadržavanje stabilne temperature te prikupljajte kišnice u cisterne za smanjenje potrošnje vode.

Putem Dalmatia Green programa vam želimo pomoći u ozelenjivanju poslovanja vašeg smještajnog objekta. Za vas izdvajamo tržište ekološki-prihvatljivih proizvoda i usluga te nudimo popuste. Dalmatia Green članstvom ostvarujete 15% popusta na eko arhitektonsko planiranje i projektiranje – Održivo d.o.o., drvena ili drvo/aluminijska vrata Lokve d.o.o.,  vrtne i kućne sustave za korištenje kišnice – Larix Plus d.o.o. te 20% popusta na fotonaponske sustave i pripremu tople vode – Solar projekt d.o.o. Više informacija o popustima potražite ovdje.

Zeleno = profitabilno. Pridružite nam se i ozelenite poslovanje!

Tagovi: