Završene aktivnosti projekta „Eko zeko i otočić“

Završene aktivnosti projekta „Eko zeko i otočić“

Aktivnosti projekta „Eko Zeko i otočić“ došle su svom kraju.  Udruga Sunce je za škole s otoka Šolte, Hvara i Visa organizirala radionice za učenike o zbrinjavanju otpada pod nazivom „Odgovorno stvaranje i postupanje s otpadom“ te „Kompostiranje“.

U samom programu ukupno je sudjelovalo 7 škola: OŠ Grohote, OŠ Hvar, OŠ Ante Anđelinović – Sućuraj, OŠ Petar Hektorović Stari Grad, OŠ Jelsa, OŠ Vis i OŠ Komiža.

Cilj radionica je upoznavanje učenika s problematikom zbrinjavanja otpada, s naglaskom na važnosti odvajanja otpada te osmišljavanju načina promocije odvajanja otpada i recikliranja. Programi su se sastojali od više radionica za učenike i nastavnike te još jedne, posebne radionice za nastavnike.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Same radionice bile su namijenjene djeci nižih i viših razreda osnovnih škola, ali i svim zainteresiranim nastavnicima koji se kroz radionice mogu upoznati s programom, načinima i participativnim metodama rada, a stečeno znanje mogu primijeniti i ponoviti s novim generacijama učenika.

Projekt Eko Zeko i otočić

Cilj samog projekta „Eko Zeko i otočić“ bio je podizanje razine svijesti i znanja među lokalnim stanovništvom i turistima o važnosti održivog gospodarenja otpadom te poticanje preuzimanja odgovornosti i aktivnog sudjelovanja. Radionice za djecu osnovnoškolske dobi samo su jedna od mjera s ciljem poticanja građana na sprječavanje nastanka otpada, kao i odvajanje prikupljenog otpada, kako bi se on mogao ponovno iskoristiti, te poticanje na recikliranje i kompostiranje.

Općina Šolta u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, općinama Jelsa i Sućuraj te gradovima HvarKomižaStari Grad i Vis zadužena je za provođenje projekta ukupne vrijednosti 532.072,87 kuna, od kojih Europska unija sufinancira iznos od 452.261,93 kuna. Projekt prati ciljeve predviđene unutar Operativnog programa „Konkurentnost i Kohezija 2014-2020.“ koji se odnose na zaštitu okoliša i održivost resursa (Prioritetna os 6). Upravljačko tijelo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Posredničko tijelo razine I je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a Posredničko tijelo razine II je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET