Završen projekt “Zdrava prehrana”

Uspješno je završen projekt „Zdrava prehrana“ koji je Udruga Sunce Split provodila u suradnji sa Sveučilištem u Splitu (InterCap)!

Studentice Filozofskog fakulteta u Splitu – Mirela Pavić i Nikolina Jakšić, uz mentorstvo edukatorica Sunca, osmislile su i provele projekt kroz nekoliko aktivnosti. Na početku projekta organizirano je predavanje za sve projektne partnere (profesore, nastavnike, predstavnike gradske uprave i studente) na temu „Prehrana u školskoj dobi“ na kojem nas je magistrirana nutricionistkinja Iva Tokić upoznala s osnovama pravilne ishrane djece te dala korisne praktične savijete za jednostavne promjene i ukusne recepte. Svo novo znanje o zdravoj prehrani studentice su primijenile u jednom razredu OŠ „Kman-Kocunar“. Tjedan dana sakupljale su otpad od užina u razredu kako bi analizirale što je to što djeca najčešće jedu u školi – i koliko otpada pri tom nastaje. Potom su organizirale radionicu za djecu na kojoj su interaktivnim metodama i igrom pokušale promijeniti njihove prehrambene navike, a višekratnim silikonskim vrećicama i brošurama za roditelje motivirati ih na promjenu.

Da su u svom naumu uspjele, pokazala je i činjenica da nekoliko tjedana poslije, pri ponovnom sakupljanju otpada u razredu, dječja prehrana sadržavala mnogo manje ambalaže od „nezdravih“ namirnica, a sva djeca su ponosno pokazivala zdrave užine koje nose od kuće u svojim silikonskim vrećicama!