Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Završen projekt “Zdrava prehrana”

Uspješno je završen projekt „Zdrava prehrana“ koji je Udruga Sunce Split provodila u suradnji sa Sveučilištem u Splitu (InterCap)!

Studentice Filozofskog fakulteta u Splitu – Mirela Pavić i Nikolina Jakšić, uz mentorstvo edukatorica Sunca, osmislile su i provele projekt kroz nekoliko aktivnosti. Na početku projekta organizirano je predavanje za sve projektne partnere (profesore, nastavnike, predstavnike gradske uprave i studente) na temu „Prehrana u školskoj dobi“ na kojem nas je magistrirana nutricionistkinja Iva Tokić upoznala s osnovama pravilne ishrane djece te dala korisne praktične savijete za jednostavne promjene i ukusne recepte. Svo novo znanje o zdravoj prehrani studentice su primijenile u jednom razredu OŠ „Kman-Kocunar“. Tjedan dana sakupljale su otpad od užina u razredu kako bi analizirale što je to što djeca najčešće jedu u školi – i koliko otpada pri tom nastaje. Potom su organizirale radionicu za djecu na kojoj su interaktivnim metodama i igrom pokušale promijeniti njihove prehrambene navike, a višekratnim silikonskim vrećicama i brošurama za roditelje motivirati ih na promjenu.

Da su u svom naumu uspjele, pokazala je i činjenica da nekoliko tjedana poslije, pri ponovnom sakupljanju otpada u razredu, dječja prehrana sadržavala mnogo manje ambalaže od „nezdravih“ namirnica, a sva djeca su ponosno pokazivala zdrave užine koje nose od kuće u svojim silikonskim vrećicama!