Volontersko iskustvo naše Magdalene: “U ovom kutku Španjolske pronašla sam ne samo novu adresu, već i novu obitelj”

volonteri_spanjolska_asociacion_europa_2020

Iako se možda čini kao da u današnjem užurbanom načinu života nitko nema vremena ni za što, ipak svaki dan milijuni ljudi diljem svijeta volontiraju za tisuće različitih udruga, organizacija i tvrtki.

Aktivnost je to koja pruža značajnu pomoć ljudima u potrebi, zajednici, okolišu, životinjama i slično, ali velike dobrobiti osjećaju i sami volonteri. Oni, naime, mogu steći prijatelje i kolege, povezati se sa zajednicom, naučiti nove vještine, pa čak i unaprijediti svoju karijeru. Volontiranje također može pomoći u jačanju mentalnog i fizičkog zdravlja, to jest, može smanjiti stres i rizik od depresije, mentalno stimulirati osobu, povećati empatiju i razumijevanje, pružiti osjećaj svrhe… Prednosti su mnogobrojne.

A kako je konkretno to iskustvo doživjela Magdalena Dević, volonterka Europskih snaga solidarnosti (ESS), kojoj je Sunce pomoglo da krajem rujna 2023. ode u sunčanu Španjolsku, saznajte u pismu koje nam je poslala neki dan.

ESS

Pismo volonterke iz Španjolske

Bok! 

Zovem se Magdalena i trenutno se nalazim u malom španjolskom gradiću imena Puente Genil. 

Ako ste se pitali (a vjerojatno niste 🙂 ), tu sam zato što sam ESS volonter. Najviše posla imam u udruzi Asociación Europa 2020 u kojoj sam “zapela” u svijet Erasmus projekata gdje se, pjesnički, stvaraju mostovi među mladima i mogućnostima koje imaju. Najviše radimo u KA2 velikim projektima (strateška partnerstva), ali isto tako organiziramo KA1 projekte – treninge i razmjene mladih. Uz Erasmus programe, radimo i dosta lokalnih projekata i događanja koji su od još veće važnosti kako za lokalnu zajednicu tako i za nas volontere koji imamo pravo španjolsko iskustvo. Uz udrugu, pomažem i u školi Compañia de Maria – najviše u kantini i kao pomoć profesorima engleskog jezika budući da im to ovdje zasigurno nije jača strana.

U ovom kutku Španjolske, srcu Andaluzije, pronašla sam ne samo novu adresu, već i novu obitelj koliko god zvučalo “cringe”. Ali, stvarno je istina! Prijatelji koje sam stekla ovdje postali su moji ljudi, ali i ja njihova. Čak i toliko da mi je ponekad teško zamisliti povratak u Hrvatsku, bez njih i ovakvog načina života. Naravno, nedostaju i moji ljudi, ali ovdje imam jako dobru “zamjenu”.

Hrana, ljudi, kultura – sve je to nešto što me čini iznimno sretnom i zadovoljnom!

Učim i više nego sam ikada očekivala, i to mi je jako zanimljivo budući da sam se na ovaj projekt prijavila čisto jer sam htjela nekakvu životnu promjenu. Iskreno, dogodila se i toliko mi je drago što se dogodila da je to neopisivo. Ne samo da sam shvatila što želim raditi kad se vratim, nego sam dobila život pun iznenađenja i neizvjesnosti, ali uvijek s dozom strasti i ljubavi. 

Budući da nisam baš dobar “writer”, ovdje ću se zaustaviti. Nadam se da će ova kratka ispovijest nekome pomoći u nekim novim životnim odlukama i da će biti neka odskočna daska kao što je bila i meni. A do tada, do čitanja! 

Pozić!

M.

Želite li postati ESS volonter?

S obzirom na to da je u sklopu ESS programa do sada kroz Sunce prošlo 18 stranih volontera i da smo bili potporna organizacija za dvoje volontera, koji su se imali prilike upoznati s ljepotama Španjolske i Njemačke, znamo da je svako volontersko iskustvo drugačije. Svatko upozna neke druge ljude i doživi različite situacije, ali oko jednoga su svi složni – iskustvo je to koje te nepovratno promijeni. Na bolje, naravno.

Volontiranje u sklopu ESS programa traje od 2 do 12 mjeseci, a može se ići po praktički cijeloj Europi. Cilj je promicanje solidarnosti i pomoć lokalnoj zajednici, uz razvijanje vlastitih kompetencija.

Stoga, želite li i vi otkriti gdje bi vas jedna volonterska avantura mogla odvesti, javite nam se ([email protected]) i mi ćemo vam izložiti nekoliko opcija.

Također, možete samostalno istražiti što se sve nudi od volonterskih mogućnosti. Na ovom portalu izradite korisnički račun kako bi pretraživali projekte i kasnije se formalno povezali s organizacijom. Kad pronađete projekt za koji ste zainteresirani, javite nam se kako bismo vam bili potporna organizacija jer se bez toga ne možete uključiti u ESS program. Detaljnije o programu smo već pisali.

Sretno!

Tagovi: