Veganski trokutići – idealan recept za ugodna ljetna druženja

veganski-trokutići-a-la-pašticada

Pašticada je specijalitet kojim se dalmatinci posebno ponose. Naki kažu da pašticada izvorno dolazi iz Italije, a da ju je u Dalmaciju donijela Mletačka Republika. Međutim ovo jelo se kroz stoljeća toliko udomaćilo da je postalo podjednako i dalmatinsko tradicionalno jelo. Postoje mnoge verzije pašticade i svaka obitelj ima svoj najbolji recept. No ono što je svim receptima zajedničko je da ni jedan slatko-kiselo-slani okus ne smije prevladavati u pašticadi.

Pašticada spada u mesna jela koja se rade tehnikom dugog, polaganog kuhanja u tekućini s raznim začinima i sastojcima poput veće količine luka i korjenastog povrća, zbog čega su ova jela izrazito snažnih okusa i mirisa.

Ako okus pašticade obožavate, a ne jedete meso, splitski učenici osmislili su gotovu vegansku pašticadu A’la pašticada. Ovaj veganski umak svojim okusom podsjeća na tradicionalno dalmatinsko jelo i može se koristiti za pripremanje raznih jela. Iako se pašticada tradicionalno poslužuje s njokima, mi vam donosimo recept koji će vam pokazati da umak od pašticade može odlično ići i u brze i ukusne finger food zalogajčiće.

Ovaj recept zasigurno će se svidjeti svima, a za njega su vam potrebna samo tri sastojka: kore za savijaču, ulje za prženje (kokosovo ulje bez okusa ili suncokretovo ulje) i umak A’la pašticada.

Priprema veganskih trokutića

Na radnoj plohi položite koru za savijače i izrežite je na trake širine 10 cm i dužine 25 cm. Nanesite na  svaku traku, nekoliko cm dalje od ruba po jednu veliku žlicu umaka.

Savijajte tijesto s desne na lijevu stranu u obliku trokuta. Kada završite, gornji rub tijesta lagano gurnite u trokutasti jastučić da ne izgori prilikom prženja. Ulje zagrijte na 180°C i pržite trokutiće dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Izvadite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće i spremni su za serviranje.

Trokutići se, na isti način, mogu pripremati i u pećnici. Dobivene trokute stavite na papir za pečenje, premažete uljem i po želji pospete sjemenkama sezama te stavite peći u pećnicu, zagrijanu na 190°C, 15-20 minuta.

Začinite ljetna druženja hrskavim veganskim trokutićima punjenim umakom A’la pašticada. Dobar tek!

Podsjećamo, A’la pašticada je nastala u okviru projekta Sunca Zelena učenička poduzeća – održivo razmišljanje i djelovanje u suradnji s tri srednje škole: Obrtno tehnička škola Split, Škola za dizajn grafiku i održivu gradnju Split i SŠ Braća Radić, Kaštel Štafilić.

Tagovi: