Uspješno završene akcije prikupljanja otpada iz mora

Uspješno završene akcije prikupljanja otpada iz mora

U ukupno 22 akcije prikupljanja otpada iz mora u sedam obalnih županija RH, koje je u sklopu usluge za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja provela Udruga Sunce Split, prikupljeno je više od pet tona različitih vrsta otpada.

Prve akcije započele su potkraj svibnja ove godine, a osim čišćenja na odabranim lokacijama predviđenog ovom uslugom, Udruga Sunce Split provela je i monitoring prikupljenog otpada prema metodologiji čija je primjenjivost na našoj obali ispitana na terenu kroz projekt DeFishGear.

O čitavom projektu bilo govora na završnoj konferenciji održanoj 26. studenoga 2020. putem zoom platforme. Konferenciju je otvorila pomoćnica ministra gospodarstva i održivog razvoja Elizabeta Kos, koja je istaknula kako je morski otpad goruća tema svjetskih ekosustava, pa i kod nas, stoga treba uporno tražiti rješenje za tu problematiku.

-Čak 80 posto otpada nađenog na plažama dolazi s kopna, te se može zaključiti da neadekvatno gospodarimo otpadom na kopnu. Najveći problem je mikroplastika.  U morima svakodnevno završi 13 tisuća tona plastike– istaknula je Elizabeta Kos.

Voditeljica Odjela okolišnog prava Udruge Sunce Split Ivana Krstulović Baković predstavila je čitavu uslugu, kao i nacrt Prijedloga nacionalnog Protokola za provođenje akcija čišćenja otpada iz mora, koji je kreiran  temeljem iskustva provedbe akcija čišćenja i zakonodavnih okvira u RH kao dokument smjernica za sve buduće akcije. Taj dokument koristit će svim građanima i udruženjima građana te tijelima javne vlasti u provedbi akcija čišćenja otpada iz mora.

Na završnoj konferenciji svoja iskustva u provedbi usluge iznijeli su Tea Kuzmičić Rosandić, koja je vodila sve održane akcije i Fedra Dokoza iz Udruge Sunce Split, Đani Iglić, predsjednik Ronilačkog kluba Sveti Roko te Pero Tutman iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

 

 

 

 

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET