Uklonjen otpad na TTTS-u!

zeleni-telefon-udruga-sunce-tts

Industrijski napredak u posljednjih nekoliko desetljeća je doveo do povećanja broja stanovnika i sve veće urbanizacije. Povećanjem broja stanovnika u gradovima došlo je i do povećanja količine proizvedenog otpada te sve veći problem postaju ilegalna odlagališta otpada. Svake godine, Sunce na servis Zeleni telefon zaprimi najveći broj prijava upravo u pogledu ilegalnih deponija.

Rubni dijelovi grada te industrijske zone postali su mjesta gdje sve češće susrećemo s tim problemom, a na ilegalne deponije lako možete naići šetnjom u prirodi ili u blizini poljoprivrednih površina.

Neprimjereno odlaganje otpada povećava opasnosti od onečišćenja te ugrožava zdravlje ljudi i ostalih živih bića na planeti.

Sunce je na servis Zeleni telefon u srpnju ove godine zaprimilo prijave građana zbog odlagališta otpada u blizini Trgovačko transportnog terminala u Splitu (TTTS-a). Odlagalište otpada je na lokaciji egzistiralo duže od godinu dana te se pretvorilo u opasan izvor onečišćenja, smrada i štakora, a u slučaju požara postalo je potencijalna ugroza za ljudske živote i imovinu. Građani su godinu dana pokušavali riješiti problem prijavama nadležnim tijelima, no bezuspješno, nakon čega su se odlučili obratiti i Suncu putem Zelenog telefona.

Sunce je po prijavi građana promptno reagiralo te su poslane prijave Upravnom odjelu za komunalne poslove Grada Splita, Čistoći Split te Državnom inspektoratu.

Nakon 3 mjeseca urgiranja i slanja upita, dobili smo dobre vijesti! Prijavitelji su nas obavijestili kako je Čistoća uspješno prikupila sav otpad s lokacije te su postavljeni znakovi zabrane odlaganja i video nadzora. A mi se nadamo da će lokacija ostati čista te da će ovakvih pozitivnih priča biti više i u budućnosti.

Svaki pojedinac može utjecati da ilegalnih odlagališta bude što manje. Već svojim primjerom i pravilnim gospodarenjem otpadom možemo učiniti mnogo jer svako ilegalno odlagalište otpada počinje od jednog neodgovornog i nesavjesnog pojedinca.

Zamijetio si onečišćenje u okolišu ili imaš pitanje vezano za zaštitu okoliša, a ne znaš kome se obratiti? Nazovi Zeleni telefon – 072 123 456!

Zeleni telefon potpuno je besplatan alat za sve koji žele prijaviti problem u okolišu. Odlukom Grada Splita rad Zelenog telefona u 2022. godini sufinancirati će se iznosom od 10 000 kuna.

Tagovi: