U Makarskoj obilježen Dan planeta Zemlje

U Makarskoj obilježen Dan planeta Zemlje

U srijedu, 17. travnja u organizaciji Grada Makarske prigodnim programom obilježen je Dan planeta zemlje. Javni događaj upriličen je u sklopu provedbe izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom “Skupi, složi, savjesno odloži”, koje se provode skupa s trgovačkim društvom Makarski komunalac. Kampanja je sufinancirana sredstavima iz Kohezijskog fonda. Zaposlenice i volonteri Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce tom prilikom posjetiteljima su prezentirali kako od dotrajalih tkanina i otpada napraviti igračke i druge zanimljive predmete. Za najmlađe su organizirane edukacije o odvajanju otpada te nagradne igre s prigodnim poklonima.
U svrhu promoviranja principa “smanji”, edukatorice Udruge Sunce Split organizirale su promociju korištenja platnenih vrećica umjesto plastičnih, u čijem su oslikavanju najviše uživali makarski predškolci i osnovnoškolci.
Kako bi princip “ponovno upotrijebi” približili sudionicima, na jednom štandu organizirana je izrada igračaka, a posebnu pozornost najmlađih privukle su meduze napravljene od plastičnih vrećica.
Na jednom od štandova koji je zagovarao princip “ponovno ubotrijebi”, djeca su imala prilike naučiti koliko je važno odvajati otpad, pa smo ih educirali o načinu na koji se to pravilno radi kroz igru s maketama – kontejnerima u bojama s obzirom na vrstu otpada. Poseban naglasak bio je na gospodarenju biootpadom, pa je zainteresiranima demonstrirano korištenje organka – posude koja služi kao kompostište u stanovima i prostorima gdje su smanjene mogućnosti održivog gospodarenja otpadom.
U programu su sudjelovale skupine iz vrtića Biokovsko zvonce, učenici Osnovne škole Stjepana Ivičevića ali i oni nešto stariji – makarski srednjoškolci, koji su se posebno iskazali u kvizu s brojnim pitanjima iz područja zaštite prirode i okoliša.
Zamjenik makarskog gradonačelnika Dražen Nemčić istaknuo je kako grad Makarska napreduje kad govorimo o pravilnom odvajanju otpada te usvajanju principa „skupi, složi, savjesno odloži“.
-Cilj današnjeg događanja, kao i cjelokupne kampanje koja je sada u zamahu, je približiti našim sugrađanima, a posebno onim najmlađima, naš osnovni cilj-kako upotrijebiti i iskoristiti stvari u kućanstvu način da ne završe u kanti i tako postanu otpad. Siguran sam da idemo u dobrom pravcu iako se radi o napornom poslu, prvenstveno zbog toga što je u pitanju sustav koji treba kompletno postaviti i u kojem svaki dio mora raditi kako bi na kraju sve funkcioniralo – kazao je Nemčić.

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET