U akciji “Morska eko patrola” prikupljeno 149 kilograma otpada

U petak i subotu, 17. i 18. svibnja 2019. u Parku prirode Telašćica održana je volonterska akcija u organizaciji Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, pod nazivom „Morska eko patrola“. U akciji je sudjelovalo 36 učenika Obrtno-tehničke škole u Splitu, Srednje škole Ivana Lucića iz Trogira te Centra za pružanje usluga u zajednici Split, skupa s mentorima iz Udruge Sunce Split i Lige za prevenciju ovisnosti i nastavnicima.

Tijekom ove akcije (četvrte – ujedno i posljednje u projektu „VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE!“), volonteri su bili podijeljeni u tri grupe. Prva je bila zadužena za prikupljanje otpada na relaciji uvala Tripuljak – Mir, druga za čišćenje uvale Turčin, a treća za prikupljanje otpada u uvali Strižna.

Unatoč jakom jugu i povremenoj kiši, akcija čišćenja u PP Telašćica trajala je dva dana. Volonteri su razvrstavali morski otpad prikupljen na više lokacija. Otpad su zatim odvojeno vagali, kako bi se mogla dobiti jasna slika o vrsti te količini prikupljenog otpada.

Tako je u akciji „Morska eko patrola“ prikupljeno ukupno 149 kilograma raznog otpada, a naknadnim razvrstavanjem i vaganjem utvrđeno je da čak 130 kilograma čini – plastika! Također, prikupljeno je oko 14 kg stakla, te nešto manje gume, metalnog i tekstilnog otpada.

U sklopu projekta „VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE!“, tijekom prošle i ove godine realizirane su brojne aktivnosti: info radionica, edukativne radionice i volonterske akcije (prošle godine su to bili PP Biokovo i NP Krka). Volonteri koji su bili uključeni u ovaj projekt, ispunili su njegove osnovne ciljeve: osnažili se kao mladi kapaciteti koji razumiju što znači zaštita prirode i volontiranje za prirodu. Ova akcija, kao i one prethodne, pomogle su sudionicima programa da osvijeste značaj sudjelovanja u lokalnoj zajednici, s naglaskom na očuvanju prirode i okoliša.

Nositelj projekta „VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE!“ je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a partneri su Liga za prevenciju ovisnosti, Obrtna tehnička škola Split, Srednja škola Ivana Lucića – Trogir, Centar za pružanje usluga u zajednici Split, Javna ustanova „Park prirode Biokovo“, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, Javna ustanova „Park prirode Vransko jezero“ i Javna ustanova „Park prirode Telašćica“. Projekt se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Europski socijalni fond te sufinanciran od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

Tagovi: