U akciji “Morska eko patrola” prikupljeno 149 kilograma otpada

U akciji “Morska eko patrola” prikupljeno 149 kilograma otpada

U petak i subotu, 17. i 18. svibnja 2019. u Parku prirode Telašćica održana je volonterska akcija u organizaciji Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, pod nazivom „Morska eko patrola“. U akciji je sudjelovalo 36 učenika Obrtno-tehničke škole u Splitu, Srednje škole Ivana Lucića iz Trogira te Centra za pružanje usluga u zajednici Split, skupa s mentorima iz Udruge Sunce Split i Lige za prevenciju ovisnosti i nastavnicima.

Tijekom ove akcije (četvrte – ujedno i posljednje u projektu „VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE!“), volonteri su bili podijeljeni u tri grupe. Prva je bila zadužena za prikupljanje otpada na relaciji uvala Tripuljak – Mir, druga za čišćenje uvale Turčin, a treća za prikupljanje otpada u uvali Strižna.

Unatoč jakom jugu i povremenoj kiši, akcija čišćenja u PP Telašćica trajala je dva dana. Volonteri su razvrstavali morski otpad prikupljen na više lokacija. Otpad su zatim odvojeno vagali, kako bi se mogla dobiti jasna slika o vrsti te količini prikupljenog otpada.

Tako je u akciji „Morska eko patrola“ prikupljeno ukupno 149 kilograma raznog otpada, a naknadnim razvrstavanjem i vaganjem utvrđeno je da čak 130 kilograma čini – plastika! Također, prikupljeno je oko 14 kg stakla, te nešto manje gume, metalnog i tekstilnog otpada.

U sklopu projekta „VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE!“, tijekom prošle i ove godine realizirane su brojne aktivnosti: info radionica, edukativne radionice i volonterske akcije (prošle godine su to bili PP Biokovo i NP Krka). Volonteri koji su bili uključeni u ovaj projekt, ispunili su njegove osnovne ciljeve: osnažili se kao mladi kapaciteti koji razumiju što znači zaštita prirode i volontiranje za prirodu. Ova akcija, kao i one prethodne, pomogle su sudionicima programa da osvijeste značaj sudjelovanja u lokalnoj zajednici, s naglaskom na očuvanju prirode i okoliša.

Nositelj projekta „VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE!“ je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a partneri su Liga za prevenciju ovisnosti, Obrtna tehnička škola Split, Srednja škola Ivana Lucića – Trogir, Centar za pružanje usluga u zajednici Split, Javna ustanova „Park prirode Biokovo“, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, Javna ustanova „Park prirode Vransko jezero“ i Javna ustanova „Park prirode Telašćica“. Projekt se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Europski socijalni fond te sufinanciran od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET