Tko tu koga buši?

Potpuni kaos političkog sustava ponovno se prelijeva i van lijepe naše. Naime, dok ministar savjetnik u Veleposlanstvu u Rimu, Ilija Želalić, izjavljuje kako je Hrvatska obustavila projekt eksploatacije nafte u hrvatskom Jadranu radi očuvanja turizma i poziva Talijane da učine isto, iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova javljaju kako se radi o pogrešnoj interpretaciji talijanskih novinara.
Podsjetimo, na konvenciji “Put Jadransko-jonske makroregije” ovoga tjedna u Ortoni, izaslanik Veleposlanstva RH u Italiji vrlo je jasno upozorio Talijane kako bi trebali slijediti hrvatski primjer.
 “Hrvatska je zbog zaštite svoje obale obustavila projekte platformi za istraživanje nafte u Jadranskom moru i mislim da biste i vi u Italiji na suprotnoj strani Jadrana morali razmisliti o toj mogućnosti. Radi se o velikoj opasnosti za Jadran“, istaknuo je Zelalić.
Kako je prenijela talijanska agencija ANSA on je naglasio i da je “resurs turizma najvažniji resurs koji trebaju razvijati zemlje koje graniče na ovom moru. Nafta postoji na drugim mjestima”.
Čini se kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ima problema s razumijevanjem jasnih citata nazivajući ih pogrešnim interpretacijama. Bi li jednako tako razlikovali i naftne mrlje od čistog mora, a vlastitu odgovornost prebacivali na međunarodne korporacije? Na građane? Borba ide dalje.