Tko tu koga buši?

Tko tu koga buši?
Potpuni kaos političkog sustava ponovno se prelijeva i van lijepe naše. Naime, dok ministar savjetnik u Veleposlanstvu u Rimu, Ilija Želalić, izjavljuje kako je Hrvatska obustavila projekt eksploatacije nafte u hrvatskom Jadranu radi očuvanja turizma i poziva Talijane da učine isto, iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova javljaju kako se radi o pogrešnoj interpretaciji talijanskih novinara.
Podsjetimo, na konvenciji “Put Jadransko-jonske makroregije” ovoga tjedna u Ortoni, izaslanik Veleposlanstva RH u Italiji vrlo je jasno upozorio Talijane kako bi trebali slijediti hrvatski primjer.
 “Hrvatska je zbog zaštite svoje obale obustavila projekte platformi za istraživanje nafte u Jadranskom moru i mislim da biste i vi u Italiji na suprotnoj strani Jadrana morali razmisliti o toj mogućnosti. Radi se o velikoj opasnosti za Jadran“, istaknuo je Zelalić.
Kako je prenijela talijanska agencija ANSA on je naglasio i da je “resurs turizma najvažniji resurs koji trebaju razvijati zemlje koje graniče na ovom moru. Nafta postoji na drugim mjestima”.
Čini se kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ima problema s razumijevanjem jasnih citata nazivajući ih pogrešnim interpretacijama. Bi li jednako tako razlikovali i naftne mrlje od čistog mora, a vlastitu odgovornost prebacivali na međunarodne korporacije? Na građane? Borba ide dalje.
    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET