Sunce podržava dvije inicijative za smanjenje otpada od jednokratne plastike

odgovorno-gospodarenje-otpadom-plastično-nije-fantastično

U tjednu obilježavanja Dana zaštite okoliša, Sunce je supotpisalo dvije inicijative usmjerene smanjenju otpada od jednokratne plastike nastavljajući podržavati i aktivnostima pridonositi provedbi prvog prioriteta u gospodarenju otpadom smanji stvaranje otpada.

Zahtjev hrvatskom Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja

Hrvatske okolišne organizacije, okupljene u Platformu protiv zagađenja jednokratnom plastikom, zahtijevaju od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja donošenje učinkovitih propisa za smanjenje otpada od jednokratnih plastičnih vrećica i suočavanje s najezdom jednokratne plastike.

Prema privremenim podacima FZOEU-a za 2022. godinu, primijećeno je značajno smanjenje potrošnje tijekom pandemijskog razdoblja. Međutim, ukupna masa otpada od plastike ponovno se povećava i približava razini prije pandemije. Nedostatak zabrane vrlo laganih plastičnih doveli su do zamjene jedne vrste plastičnih vrećica drugom, a alternativa za ponovnu upotrebu još uvijek nije adekvatno zaživjela.

Sunce podržava zahtjev za uvođenje učinkovitih propisa. Tvrda plastika, kao i ostali materijali za višekratnu upotrebu su rješenja koja treba promovirati i potaknuti. Fokus Hrvatske bi trebao biti na stvaranju sustava koji potiče kružnu ekonomiju.

Uz Sunce, zahtjev su potpisali Greenpeace u Hrvatskoj, Zelena akcija, Udruga Tatavaka – Inicijativa Za Zlarin bez plastike, Udruga za nezavisnu medijsku  kulturu (UNMK), Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja “Eko-Zadar”, Terra Hub, Udruga Zelena Istra, Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta i Udruga PET Plus – Za Labin bez plastike.

Otvoreno pismo Europskom parlamentu za Prijedlog o regulaciji ambalaže i otpada od ambalaže

Trenutno se u Europskom parlamentu i Vijeću raspravlja o Prijedlogu za regulaciju ambalaže i otpada od ambalaže (PPWR). Zabrinjava nas da se ključna uloga višekratne ambalaže kao sredstva za sprječavanje otpada, očuvanje resursa i zaštitu klime narušava zbog intenzivnog lobiranja industrije jednokratne ambalaže.

Stoga smo podržali otvoreno pismo koje su Europskom parlamentu i ministrima Vijeća Europske unije uputiti  Rethink Plastic Alliance (ZWE, EEB, ClientEarth i ECOS), Deutsche Umwelthilfe e.V. (DUH), Recycling Netwerk Benelux i nevladine šumarske organizacije (FERN + EPN).

Pismo će biti javno objavljeno tijekom Zelenog tjedna Europskog parlamenta. Zeleni tjedan Europskog parlamenta (European Parliament’s Green Week) je godišnja inicijativa koju organizira Europski parlament s ciljem podizanja svijesti o pitanjima okoliša i održivosti.

Cilj je ovogodišnje inicijative potaknuti donositelje odluka da podrže ambiciozne ciljeve ponovne uporabe ambalaže. Odlučni smo u svom stavu da je potrebno poduzeti korake za zaštitu okoliša i smanjenje otpada od jednokratne plastike korištenjem višekratnih rješenja.

Potpisivanje i podržavanje ovih inicijativa samo su dio šireg angažmana Sunca u promicanju održivosti i zaštiti prirodnih resursa pa tako i  onih hrvatskih.

Tagovi: