Studijsko putovanje: VolonTERRA tim prikuplja nova znanja i iskustva

sunce-nastavnice-ruz-hollen-priroda-njemacka

U tjednu od 12. do 18. svibnja 2024., kao dio projekta VolonTERRA, Sunce je organiziralo studijsko putovanje projektnim partnerima Regionalni centar za održivi razvoj (RUZ Hollen) u Ganderkesee u Njemačkoj. Regionalni centar obrazovna je institucija koja promiče obrazovanje za održivi razvoj i nudi obrazovne programe za školske razrede i druge grupe. Program pokriva širok raspon tema održivosti šuma, prirode, klime, uštede energije, kao i teme održive poljoprivrede i prehrane.

U posjet su se zaputili članovi VolonTERRA tima: tri zaposlenice Sunca (Margita Radman, Marija Majić i Miranda Šimac), predstavnik udruge Permakultura Dalmacija Marin Kanajet, doc.dr.sc. Mila Bulić s Filozofskog fakulteta, asistentica Samanta Bačić s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije te tri nastavnice (Vedrana Šilović, Danijela Radić i Zrinka Banić) iz partnerske Osnovne škole Brda.

Cilj ovog putovanja bio je jačanje bilateralnih odnosa, osnaživanje sudionika u području provedbe edukacije i uspostava sustava ekološki odgovornog ponašanja i aktivnog građanskog obrazovanja i u Hrvatskoj.

Od radionica u prirodi do posjeta muzeju

Prvi dan sudjelovali smo na radionicama Iskustvo u šumi, Od zrna do kruha i Fascinantni svijet insekata koje su naši partneri provodili s učenicima osnovnoškolskog uzrasta. Sudjelovanjem na radionicama imali smo priliku upoznati se s različitim metodama rada i didaktičkim materijalima koje možeo primijeniti i kod kuće. U praktičnoj radionici pripreme zdrave hrane sa zaposlenicima Centra pripremali smo zajednički obrok i uz ukusne slastice, okruženi prekrasnom prirodom i toplom dobrodošlicom, pustili da nam se slegnu prvi dojmovi.

Idućeg dana posjetili smo jedinstveni muzej Klimahaus Bremerhaven 8° u kojem smo putovali svijetom po osmom meridijanu. Na tom putu prešli smo različite klimatske zone na pet kontinenata upoznajući devet različitih lokacija. Klimahaus je mješavina znanstvenog centra i tematskog parka, a prikazuje jedinstveni svijet meteorologije, klime i znanja o klimatskih promjena čineći ga ujedno i muzejom klime.

Unutarnje i vanjske učionice u OŠ Hohenfeld

Treći dan našeg posjeta ugostila nas je osnovna škola Hohenfelde u kojoj smo imali priliku vidjeti kako su opremljene učionice, kako unutarnje tako i vanjske, te na koji način koriste vanjski prostor za različite edukacijske aktivnosti. Učionice su opremljene po mjeri učenika, klupe se mogu podešavati po visini, učenici imaju vlastite skladišne prostore u učionici na dohvat ruke, a zanimljivo je i to da na raspolaganju imaju slušalice za prigušivanje buke. Iz prve ruke saznali smo više o edukacijskim programima, metodama rada i različitim didaktičkim materijalima, koje provodi Corina, zaposlenica Regionalnog centra održivog razvoja (RUZ Hollen). Razgovarali smo s ravnateljicom o načinima održavanja vanjskih prostora. Uzgoj na gredicama, održavanje senzorne staze te prostora gdje se održavaju edukacije obaveza su učenika. U vrijeme povećanog opsega posla ili planiranih većih zahvata  organiziraju se radne akcije na koje se uključuju roditelji i lokalna zajednica.

Kako bi proširili vidike i inspirirali se za uređenje vanjskog prostora i učionice na otvorenom, koju planiramo ovim projektom izraditi za OŠ Brda, posjetili smo Park vrtova koji nudi na 140,000 m² više od 90 različito dizajniranih vrtova.

Najveći školski vrt u pokrajini Donja Saska

Sljedećeg dana sudjelovali smo na različitim radionicama koje su provodili naši partneri ovog puta na teme: Iskustvo u prirodi, Od zrna do kruha i Organski uzgoj kokošiju. Radionica Od zrna do kruha bila je metodološki izvrsno koncipirana. Od samog prepoznavanja raznih vrsta žitarica, njihove uporabe u prehrambenoj industriji, do obrade žitarica te na kraju i pripreme užine: ukusnih peciva i maslaca sa začinskim biljem. Nakon radionica izmijenili smo iskustva te iskoristili sunčano i slobodno popodne za posjet obližnjem gradu Bremenu.

Posljednji dan našeg boravka posjetili smo najveći školski vrt u njemačkoj pokrajini Donja Saska. Kroz vođenu turu profesora Ollija upoznali smo se s područjima koje bi školski vrt trebao sadržavati i iz prve ruke saznali mnoge zanimljivosti. Na primjer, vandalizam je jedan od najvećih izazova školskih vrtova, interes učenika za održavanje ovog vrta je više nego pozitivan, a održavanje velike površine pod školskim vlasništvom zahtjeva više energije.

Ovim putem zahvaljujemo našim partnerima: Barbari, Martinu, Claudiji i Marini te svim ostalim zaposlenicima i volonterima RUZ Hollena na toploj dobrodošlici, uloženom trudu i vremenu koji su nam posvetili. U tako ugodnoj atmosferi i dobro pripremljenim aktivnostima uživali smo, učili i rasli te otišli kući bogatiji ne samo iskustvom već i novim prijateljstvima.

Ako želite vidjeti kako smo nova znanja primijenili u Hrvatskoj, pratite nas i dalje! Inspiraciju s putovanja primijenit ćemo i u izradi besplatnog edukacijskog programa za odgojno-obrazovne radnike. Ako želite sudjelovati u programu, prijavite se do 28. lipnja! Više informacija pronađite u prijavi.

Do sljedećeg čitanja, željeli bismo vas pozdraviti starim pozdravom iz sjeverne Njemačke: MOIN!

dbu_umweltzemtrum_hollen_sunce

Tagovi: