Studijsko putovanje savjetodavnog vijeća za okoliš grada Splita

Studijsko putovanje savjetodavnog vijeća za okoliš grada Splita

Članovi Savjetodavnog vijeća za okoliš grada Splita, koje vodi Udruga Sunce, i dalje rade na odabranim okolišnim prioritetima među kojima je i problematika kompostiranja.

Nakon održanog predavanja stručnjaka Marjana Galovića u veljači članice i članovi Vijeća su se 11. ožujka 2015. godine uputili u Belluno, Italija, na studijsko putovanje posvećeno gospodarenju otpadom s naglaskom na biootpad i kompostiranje. Osim članova splitskog Vijeća na putovanju će nam se pridružiti predstavnici i drugih lokalnih samouprava i komunalnih poduzeća iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske i Zadarske županije, odnosno članovi Savjetodavnog vijeća za okoliš Šibensko-kninske županije te suradničkih vijeća iz parkova prirode Lastovsko otočje i Telašćica. Tako će studijsko putovanje obuhvatiti predstavnike svih područja u  kojima se provode aktivnosti projekta “Zajedno za prirodu i okoliš”.

Cijelo stručno putovanje, koje traje do 14. ožujka 2015. godine bit će vođeno od strane gospodina Galovića i provest će sudionike kroz postrojenja u okolici Belluna.

Tako su planirane posjete:

  • postrojenju BIOMAN u Maniago (Pordenone) za obradu organskog otpada.
  • postrojenju Dolomiti Ambiente  u Santa Giustina (Belluno)  za anaerobna digestiju otpada.

Za sudionike je predviđeno i predavanje o naprednim tehnikama gospodarenja otpadom s naglaskom na organizaciju rada i predstavljanje projekta općine Ponte nelle Alpi koje će održati gospodin Ezio Orzes, kao i predavanje o uspjesima odvojenog prikupljanja otpada u Trevisu koji broji 554.000 stanovnika od kojih 260,000 koristi usluge te je više od 80% otpada odvojeno prikupljeno. također posjetit će se komunalno poduzeće Contarina i njihov pogon za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada.

Ovim putovanjem želimo omogućiti svim članovima Vijeća kao i ostalim sudionicima nova saznanja i informacije o mogućnostima kompostiranja i načinu gospodarenja s otpadom koji efektivno iskorištava sve obnovljive komponente kako bismo uz teorijsko znanje dobili uvid i u praktičnu primjenu ovakvog načina gospodarenja s otpadom, a u cilju iznalaženja najpovoljnijeg modela za grad Split koji kao najveći grad u regiji bi trebao poslužiti primjerom dobrog upravljanja otpadom.

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET