Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Studijsko putovanje savjetodavnog vijeća za okoliš grada Splita

Članovi Savjetodavnog vijeća za okoliš grada Splita, koje vodi Udruga Sunce, i dalje rade na odabranim okolišnim prioritetima među kojima je i problematika kompostiranja.

Nakon održanog predavanja stručnjaka Marjana Galovića u veljači članice i članovi Vijeća su se 11. ožujka 2015. godine uputili u Belluno, Italija, na studijsko putovanje posvećeno gospodarenju otpadom s naglaskom na biootpad i kompostiranje. Osim članova splitskog Vijeća na putovanju će nam se pridružiti predstavnici i drugih lokalnih samouprava i komunalnih poduzeća iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske i Zadarske županije, odnosno članovi Savjetodavnog vijeća za okoliš Šibensko-kninske županije te suradničkih vijeća iz parkova prirode Lastovsko otočje i Telašćica. Tako će studijsko putovanje obuhvatiti predstavnike svih područja u  kojima se provode aktivnosti projekta “Zajedno za prirodu i okoliš”.

Cijelo stručno putovanje, koje traje do 14. ožujka 2015. godine bit će vođeno od strane gospodina Galovića i provest će sudionike kroz postrojenja u okolici Belluna.

Tako su planirane posjete:

  • postrojenju BIOMAN u Maniago (Pordenone) za obradu organskog otpada.
  • postrojenju Dolomiti Ambiente  u Santa Giustina (Belluno)  za anaerobna digestiju otpada.

Za sudionike je predviđeno i predavanje o naprednim tehnikama gospodarenja otpadom s naglaskom na organizaciju rada i predstavljanje projekta općine Ponte nelle Alpi koje će održati gospodin Ezio Orzes, kao i predavanje o uspjesima odvojenog prikupljanja otpada u Trevisu koji broji 554.000 stanovnika od kojih 260,000 koristi usluge te je više od 80% otpada odvojeno prikupljeno. također posjetit će se komunalno poduzeće Contarina i njihov pogon za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada.

Ovim putovanjem želimo omogućiti svim članovima Vijeća kao i ostalim sudionicima nova saznanja i informacije o mogućnostima kompostiranja i načinu gospodarenja s otpadom koji efektivno iskorištava sve obnovljive komponente kako bismo uz teorijsko znanje dobili uvid i u praktičnu primjenu ovakvog načina gospodarenja s otpadom, a u cilju iznalaženja najpovoljnijeg modela za grad Split koji kao najveći grad u regiji bi trebao poslužiti primjerom dobrog upravljanja otpadom.