Studijsko putovanje savjetodavnog vijeća za okoliš grada Splita

zaštita-okoliša-prirode

Članovi Savjetodavnog vijeća za okoliš grada Splita, koje vodi Udruga Sunce, i dalje rade na odabranim okolišnim prioritetima među kojima je i problematika kompostiranja.

Nakon održanog predavanja stručnjaka Marjana Galovića u veljači članice i članovi Vijeća su se 11. ožujka 2015. godine uputili u Belluno, Italija, na studijsko putovanje posvećeno gospodarenju otpadom s naglaskom na biootpad i kompostiranje. Osim članova splitskog Vijeća na putovanju će nam se pridružiti predstavnici i drugih lokalnih samouprava i komunalnih poduzeća iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske i Zadarske županije, odnosno članovi Savjetodavnog vijeća za okoliš Šibensko-kninske županije te suradničkih vijeća iz parkova prirode Lastovsko otočje i Telašćica. Tako će studijsko putovanje obuhvatiti predstavnike svih područja u  kojima se provode aktivnosti projekta “Zajedno za prirodu i okoliš”.

Cijelo stručno putovanje, koje traje do 14. ožujka 2015. godine bit će vođeno od strane gospodina Galovića i provest će sudionike kroz postrojenja u okolici Belluna.

Tako su planirane posjete:

  • postrojenju BIOMAN u Maniago (Pordenone) za obradu organskog otpada.
  • postrojenju Dolomiti Ambiente  u Santa Giustina (Belluno)  za anaerobna digestiju otpada.

Za sudionike je predviđeno i predavanje o naprednim tehnikama gospodarenja otpadom s naglaskom na organizaciju rada i predstavljanje projekta općine Ponte nelle Alpi koje će održati gospodin Ezio Orzes, kao i predavanje o uspjesima odvojenog prikupljanja otpada u Trevisu koji broji 554.000 stanovnika od kojih 260,000 koristi usluge te je više od 80% otpada odvojeno prikupljeno. također posjetit će se komunalno poduzeće Contarina i njihov pogon za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada.

Ovim putovanjem želimo omogućiti svim članovima Vijeća kao i ostalim sudionicima nova saznanja i informacije o mogućnostima kompostiranja i načinu gospodarenja s otpadom koji efektivno iskorištava sve obnovljive komponente kako bismo uz teorijsko znanje dobili uvid i u praktičnu primjenu ovakvog načina gospodarenja s otpadom, a u cilju iznalaženja najpovoljnijeg modela za grad Split koji kao najveći grad u regiji bi trebao poslužiti primjerom dobrog upravljanja otpadom.