Statement Udruge Sunce Split o potrebi zabrane jednokratne plastike

Statement Udruge Sunce Split o potrebi zabrane jednokratne plastike

Na 16. sjednici Sabora RH, 28. veljače 2020. donesen je zaključak da se ne prihvaća Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Radi se o prvom čitanju prijedloga zakona, koji se temelji na Direktivi EU 2019/904 Europskog parlamenta i vijeća o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, kojim bi se u potpunosti zabranila prodaja plastičnih vrećica, uz iznimku prodaje i korištenja vrlo laganih kompostabilnih vrećica napravljenih od pretežno obnovljivih izvora i vrećica za ponovnu upotrebu. Također, predložena je i potpuna zabrana određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, koje navodi Direktiva EU.

Svrha predloženog Zakona je smanjiti negativni utjecaj plastičnih vrećica za nošenje i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu na okoliš, posebno na vode i morski okoliš te zdravlje ljudi, kao i doprinos uspostavi kružnog gospodarstva, uz napomenu kako provedba predloženog Zakona neće zahtijevati osiguravanje dodatnih sredstava iz državnog proračuna.

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce podsjeća kako bi, prema Direktivi EU 2019/904 Europskog parlamenta i vijeća o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, države članice do 3. srpnja 2021. godine trebale implementirati pravila o tržišnim ograničenjima i označavanju proizvoda, kao i da je prethodno potrebno osigurati prijelazno razdoblje za prilagodbu.

Pravila o tržišnim ograničenjima odnose se na potpunu zabranu sljedećih plastičnih proizvoda: pribor za jelo (vilice, noževi, žlice, štapići za jelo), tanjuri, slamke, štapići za uši, štapići za miješanje napitaka, štapići namijenjeni pričvršćivanju na balone, spremnici za hranu izrađeni od određene vrste plastike i proizvodi od oksorazgradive plastike.

Stoga apeliramo na što ambiciozniju i žurniju implementaciju navedenih odredbi Direktive u hrvatsko zakonodavstvo, posebno iz razloga što dosadašnje mjere poput uvođenja naplate plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu za sada nisu donijele značajnije pozitivne rezultate.

Sve navedene odredbe Direktive zagovaraju prvi prioritet u gospodarenju otpadom – „spriječi stvaranje otpada“ – koji u praksi nije dovoljno zastupljen, a prema zakonskoj hijerarhiji je na prvom mjestu, prije ponovne upotrebe predmeta i odvajanja otpada u svrhu recikliranja.

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET