Splitska dica za Planet sretnih lica!

Splitska dica za Planet sretnih lica!
Povodom Dana planeta Zemlje preko 800 djece sudjelovalo je u bogatom programu događanja u organizaciji Udruge za prirodu okoliš i održivi razvoj Sunce. S ciljem informiranja, povezivanja i djelovanja osmišljene su posjete splitskom urbanom vrtu za najmlađe, natjecanja osnovnih i srednjih škola i Eko film festival za zreliju publiku.
U srijedu i četvrtak 11 vrtića i 1 osnovna škola posjetilo je prvi splitski urbani vrt Zelenpoje gdje su se od edukatora Udruge Zelena Spirala i Udruge Sunce upoznali s biljem u vrtu, naučili osnove održivog razvoja, kompostiranja, odvajanja otpada i vrtlarenja. Za kraj posjete djeca su zasadila svoje sadnice koje će nadopuniti već bogat vrt šipkom, rogačem, jabukama, kruškama, smokvama…
Petak ujutro prošao je u znaku iščekivanja i slavljenja učenika iz 14 škola koji su sudjelovali u natjecanju „Prije i poslije – učenici za Dan planeta Zemlje 2016. godine„ koje već tradicionalno organizira Udruga Sunce u suradnji s Čistoćom Split d.o.o.
Osim osnovnih škola ove godine u natjecanju su sudjelovale i srednje škole. Edukatori Sunca su imali težak zadatak u odabiru pobjednika jer su učenici vrlo kreativno  i maštovito uredili okoliš škole, nadopunili atrije kantama za odvojeno prikupljanje otpada, izradili prava mala umjetnička djela od recikliranih materijala te promotivna videa za zaštitu okoliša.
Svi razredni projekti su nagrađeni edukativnim knjigama, dok su najbolji nagrađeni Zelenim izletom u organizaciji Udruge Sunce.
1. nagrada u kategoriji osnovnih škola (niži razredi) – OŠ Gripe, projekt: Recikliramo – Planet Zemlju čuvamo!
1. nagrada u kategoriji osnovnih škola  (viši razredi) – OŠ Lučac, projekt: Možemo li od otpada izraditi slikovnicu?
1. nagrada u kategoriji srednjih škola –  Obrtnička škola Split, projekt: Preoblikuj otpad u ukras
Četvrtak je obilježen i početkom prvog splitskog Eko film festivala u suradnji s Kinotekom Zlatna vrata i Zelenom akcijom. Nakon odgovora na pitanja o realnoj šteti klimatskih promjena i tajnovitom TTIP-u petak će ponuditi informacije o potencijalima Hrvatske za obnovljivim izvorima energije te o ekološkoj poljoprivredi i permakulturi kao mirnoj revoluciji protiv neodrživog sustava.
17:30  Obrisi održive budućnosti – energetika, 30 min
18:15  Sjemenke permakulture, 90 min
Pravo šarenilo i veselje očekuje se i na Prokurativama u nedjelju u 10:30 gdje će se u suradnji s Udrugom Roda već tradicionalno postaviti štandovi za rasprodaju rabljene dječje opreme, odjeće i igračaka. Mame, tate, tetke, braća, mališani – svi su dobrodošli!
    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET