7. Splitska biciklijada i nikada bogatiji program

Povodom Dana obale i Svjetskog dana bez automobila 23.09.2018., Udruga Sunce je u suradnji s PAP-RAC-om organizirala 7. Splitsku biciklijadu. Vrijeme nam je išlo niz dlaku i dalo svoje zadnje ljetnje čari na prvi dan jeseni. Imajući  na umu i raspored hajdukovih utakmica, odlučili smo da je najbolje vrijeme za start u 16:00. 120 entuzijastičnih biciklista je došlo na start već 30-tak minuta ranije prijaviti se i popuniti ankete koje smo pripremili. Cilj ankete je doznati kakvo mišljenje i viđenje stanja u Splitu i na splitskim prometnicama imaju naši građani koji u Splitu bicikliraju.
Osnovna namjera akcije je skrenuti pažnju građana na problem prijevoza automobilima i povećati osjetljivost javnosti na gorući problem onečišćenja zraka u velikim gradovima te ponuditi alternativni gradski prijevoz.
Svi biciklisti dobili su besplatne listiće za tombolu kao i buffove koje mogu koristiti u razne svrhe. Biciklijada je počela u 16:00 ispred banovine uz pratnju policije i volonterke Sunca koja je vozila rutu i bila na raspolaganju oko eventualnih zapleta u smjerovima. Uz njih, podržali su nas po prvi puta volonteri Zdravstvene škole Split koji su, uz anketiranje na startu, bili i ponosni redari i usmjerivača na ruti kako bi svi sigurno stigli na cilj. Vožnja je protekla mirno uz obalu oko Marjana, prikladno obilježavanju Dan obale. Nakon 10 km lagane rute, biciklisti su stigli na cilj. Onim iskusnijima je trebalo svega pola sata kako bi došli na cilj, ali ni oni sporiji nisu puno kaskali. Nakon što su se svi osvježili, počeo je zabavni i nikad bogatiji program u Đardinu. Zvukovi bubnjeva Klape klape zagrijali su srca svih prisutnih u Đardinu, jer osim biciklista bilo je i puno posjetitelja samog programa Dana obale. Po završetku prvog seta Klape klape, svi biciklisti sudionici pripremili su svoje listiće za tombolu  kako bi okušali svoju sreću i osvojili jednu od mnogih nagrada koje smo im osigurali. Bilo je tu biciklističkih gadgeta, večera, kino karata, kajakarenja, masaža i Zip line te ruksak i kaciga kao glavna nagrada.
Uz još jedan glazbeni blok došli smo i do biciklističke alke. Prijavljeni su se prebacili na stazu ispred našeg Grgura i uz pratnju bubnjeva gađali „u sridu“. Tu smo osigurali još pokoju nagradu za one s(p)retnije. Nakon izjednačenih prvih mjesta i pripetavanja, naš bivši zaposlenik i organizator Splitskih biciklijada prošlih godina, Jakša Božanić zasluženo je ponio ovogodišnju titulu najboljeg alkara biciklijade i osvojio 2 Split Sea Kayak ture i biciklističku kacigu. Cijeli program je trajao do 21:00 sati uz Pub kviz u caffe baru Galerije umjetnina.
Nadamo se da Vam je bilo dobro kao nama, da ćete sljedećih godina prisustvovati u ovom već tradicionalnom splitskom događaju i da ćemo našim zajedničkim angažmanom osigurati pravu biciklističku infrastrukturu kako bi sigurnost biciklista, ali i ostalih sudionika u prometu bila na prvom mjestu. Vidimo se i sljedeće godine u još većem broju!