Rezultati praćenja stanja otpada na otoku Lastovu

life-artina-lastovo-eko-akcija

Morski otpad predstavlja jedan od najbrže rastućih globalnih problema morskog okoliša. Iako u Hrvatskoj nedostaju podaci o utjecaju morskog otpada na morske ptice, očekuje se da će ptice biti izložene tom problemu i potrebno je više istraživanja o toj prijetnji.

Diljem svijeta tisuće ptica i njihovih staništa je ugroženo, stoga se proteklih nekoliko desetljeća pridaje sve veća važnost očuvanju ptica.

U tu svrhu, u Suncu od rujna 2018. godine provodimo projekt LIFE Artina – „Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu“.

Projektom LIFE Artina, između ostalog, želimo razumjeti i procijeniti glavne negativne utjecaje na populacije morskih ptica na kopnu i na moru te definirati aktivnosti koje će ih ublažiti. Iz to razloga, za vrijeme trajanja petogodišnjeg projekta, na području Parka prirode Lastovsko otočje provodimo akcije čišćenja i praćenje otpada na odabranim plažama i transektima na površini mora.

U razdoblju od 2019. do 2021. godine, provedena su ukupno četiri praćenja otpada na području plaža Sito, Kremena i Saplun, dok je praćenje otpada na površini mora provedeno od smjera jugoistoka prema jugozapadu, okomito na obalu otoka Lastova.

Dnevnike akcija čišćenja i praćenja otpada svih partnera na Life Artina projektu, u kojima možete pročitati i pokoju zanimljivost s terena, možete pronaći ovdje:

02/07/2019

15/11/2019

15/06/2020

28/07/2021

Tijekom praćenja otpada bilježena je vrsta otpada, njegovo podrijetlo i dimenzije, dok se za otpad na plažama dodatno pratila i ukupna težina. Više o prikupljenim i obrađenim podacima možete pročitati u sažetku završnog izvješća dostupnog za preuzimanje OVDJE.

Pratite objave Sunca jer vam uskoro donosimo informacije o ovogodišnjoj akciji čišćenja.

Tagovi: