Prva akcija prikupljanja otpada iz mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Udruga Sunce je u sklopu usluge za Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dana 27. i 28. lipnja u suradnji s Ekološko-ronilačkim klubom Korčula, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i ronilačkim klubovima Dupin (Korčula) te Draulik (Milna) provela dvije akcije čišćenja obale i podmorja na području otoka Korčule.

U akciji čišćenja obale otoka Sutvare s prilagođenim obrascem za monitoring morskog otpada, sudjelovalo je 12 ljudi, a prikupljeno je 2.195 predmeta od plastike (97 kg), 66 predmeta od drva (41 kg), 32 predmeta od metala i 20 komada medicinskog otpada na samo 50 m plaže.

Sljedeći dan 28.06. u akciji čišćenja podmorja uvale Banje sudjelovalo je 24 ljudi, a izronjeno je 65 vreća sitnog otpada (470 kg), 20 komada krupnog otpada, od čega su i 4 automobilske gume, 1 vrša i 1 stolica. Ukupna težina izronjenog morskog otpada je iznosila oko 500 kg!

Usluga je s navedenim akcijama započela 27. svibnja 2020. pri čemu se prikuplja otpad iz mora putem ronilačkih akcija i koćarenja, a provodi se u sklopu Programa Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Cilj navedene mjere je ukloniti otpad iz podmorja i s obale, ali i senzibilizirati javnost o njegovu utjecaju na Jadransko more. Otpad iz podmorja čistit će licencirani ronioci, dok će ribari prikupljati otpad koćarskim mrežama. U provedbi akcija sudjelovat će volonteri i zaposlenici Udruge Sunce Split na unaprijed utvrđenim lokacijama i utvrđenom protokolu. Lokacije čišćenja bit će odabrane u suradnji s relevantnim dionicima zaštite morskog okoliša poput javnih ustanova za upravljanja zaštićenim područjima, jedinicama lokalne samouprave, udrugama građana, ronilačkim klubovima (udrugama i centrima), ribarskim zajednicama i dr.

Praćenje vrsta i lokacija otpada iz mora indicija je izvora otpada koji dospijeva u more i važno je za uspostavu funkcionalnih sustava upravljanja, kako otpadom tako i morskim okolišem. Temeljem iskustva provedbe akcija čišćenja i zakonodavnih okvira u RH bit će kreiran prijedlog nacionalnog Protokola za provođenje akcija čišćenja otpada iz mora kao dokument smjernica za sve buduće akcije čišćenja. Upravo taj dokument koristit će svim građanima i udruženjima građana te tijelima javne vlasti u provedbi akcija čišćenja otpada iz mora.

Tagovi: