Prva akcija prikupljanja otpada iz mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Prva akcija prikupljanja otpada iz mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Udruga Sunce je u sklopu usluge za Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dana 27. i 28. lipnja u suradnji s Ekološko-ronilačkim klubom Korčula, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i ronilačkim klubovima Dupin (Korčula) te Draulik (Milna) provela dvije akcije čišćenja obale i podmorja na području otoka Korčule.

U akciji čišćenja obale otoka Sutvare s prilagođenim obrascem za monitoring morskog otpada, sudjelovalo je 12 ljudi, a prikupljeno je 2.195 predmeta od plastike (97 kg), 66 predmeta od drva (41 kg), 32 predmeta od metala i 20 komada medicinskog otpada na samo 50 m plaže.

Sljedeći dan 28.06. u akciji čišćenja podmorja uvale Banje sudjelovalo je 24 ljudi, a izronjeno je 65 vreća sitnog otpada (470 kg), 20 komada krupnog otpada, od čega su i 4 automobilske gume, 1 vrša i 1 stolica. Ukupna težina izronjenog morskog otpada je iznosila oko 500 kg!

Usluga je s navedenim akcijama započela 27. svibnja 2020. pri čemu se prikuplja otpad iz mora putem ronilačkih akcija i koćarenja, a provodi se u sklopu Programa Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Cilj navedene mjere je ukloniti otpad iz podmorja i s obale, ali i senzibilizirati javnost o njegovu utjecaju na Jadransko more. Otpad iz podmorja čistit će licencirani ronioci, dok će ribari prikupljati otpad koćarskim mrežama. U provedbi akcija sudjelovat će volonteri i zaposlenici Udruge Sunce Split na unaprijed utvrđenim lokacijama i utvrđenom protokolu. Lokacije čišćenja bit će odabrane u suradnji s relevantnim dionicima zaštite morskog okoliša poput javnih ustanova za upravljanja zaštićenim područjima, jedinicama lokalne samouprave, udrugama građana, ronilačkim klubovima (udrugama i centrima), ribarskim zajednicama i dr.

Praćenje vrsta i lokacija otpada iz mora indicija je izvora otpada koji dospijeva u more i važno je za uspostavu funkcionalnih sustava upravljanja, kako otpadom tako i morskim okolišem. Temeljem iskustva provedbe akcija čišćenja i zakonodavnih okvira u RH bit će kreiran prijedlog nacionalnog Protokola za provođenje akcija čišćenja otpada iz mora kao dokument smjernica za sve buduće akcije čišćenja. Upravo taj dokument koristit će svim građanima i udruženjima građana te tijelima javne vlasti u provedbi akcija čišćenja otpada iz mora.

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET