Priručnik za inventarizaciju i praćenje stanja morskih staništa

U sklopu projekta Kartiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru – 4M provedena je dorada i ponovni tisak Priručnika za inventarizaciju morskih staništa. Sam priručnik je objavio Državni zavod za zaštitu prirode RH 2006. kao obrazovni alat koji pomaže volonterima i zainteresiranoj javnosti da nauče prepoznavati morska staništa, a ujedno je prepoznat kao koristan alat za obrazovanje u školama i na sveučilištima.
“Dobro očuvana priroda Republike Hrvatske najveće je nacionalno blago. Briga o prirodnim bogatstvima i o biološkoj raznolikosti postaje bitna tema i predmet odgovornosti cijele zajednice. Iz dana u dan sve ozbiljnije nas zaokupljaju pitanja kako se upravlja prostorom, znamo li dovoljno o biološkoj raznolikosti koja nas okružuje, kakav će učinak na nju imati koja aktivnost i sl.
Ovaj priručnik, možda skromna opsega, ima namjenu potaknuti pozitivne promjene. I mali kamenčić može pokrenuti lavinu, i to je ono što toplo žele i autorica i nakladnik. Osnovna mu je namjera pridonijeti uporabi metoda sakupljanja podataka o morskim staništima, motivirati i one koji se do sada nisu bavili morskim staništima da to počnu činiti i tako doći do novih podataka o područjima o kojima znamo malo ili ne znamo ništa, zatim ih pohraniti na centraliziran i ujednačen način. Samo se vjerodostojnim informacijama o morskim staništima može neposredno utjecati na očuvanje i budućnost toga nacionalnog prirodnog bogatstva.”

Tagovi: