Predstavnica Sunca u Tirani se upoznala sa Zelenim akcijskim gradskim planom

Početkom studenoga, voditeljica Odjela okolišnog prava Udruge Sunce Ivana Krstulović Baković,  kao članica delegacije splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare boravila je u studijskom posjetu Tirani, tijekom kojeg su im domaćini predstavili projekt „Doniraj stablo“, koji se provodi u sklopu Zelenog akcijskog gradskog plana Grada Tirane.

Splitsku delegaciju primili su gradonačelnik Tirane Erion Veliaj, koji i sam dolazi iz nevladinog sektora i njegova zamjenica Anuela Ristani. Upoznali su ih s primjerom dobre prakse gospodarenja gradskim zelenilom, koji se bazira na aktivnoj participaciji građana. Naime, građani Tirane u sada reprezentativni park Farka sami donose sadnice stabala, koje zatim i sade.

Nekad neugledni, zapušteni gradski park, uređen je i oplemenjen zahvaljujući inicijativi jedne djevojčice, koja je, umjesto rođendanskog poklona poželjela zasaditi stablo. Sinergijom gradske uprave i građana taj je park s vremenom izrastao u svjetski poznatu prekrasnu zelenu zonu, namijenjenu svim ljubiteljima prirode i posjetiteljima glavnoga grada Albanije.

Prilikom posjeta Tirani, gradonačelnici Veliaj i Krstulović Opara, kao znak prijateljstva između dva grada zasadili su stablo u Parku Europa, koji se nalazi ispred zgrade gradske uprave. U Tirani je, naime, u posljednjih nekoliko godina zasađeno 150 tisuća novih stabala, a sadnice su uglavnom donirane.

 

 

Tagovi: