Poziv na JEDRO okrugli stol „Gospodarenje otpadom u gradovima i općinama u RH – prepreke, izazovi i prilike“

JEDRO_okrugli_stol_voda

U svrhu doprinosa kružnom gospodarstvu Europske unije, Republika Hrvatska do 2025. treba oporabiti recikliranjem i pripremom za ponovnu uporabu najmanje 55% mase komunalnog otpada.

Koliko zaostajemo za postavljenim ciljevima, pokazuju podaci o gospodarenju otpadom u županijama iz kojih je razvidno da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2021. stopa oporabe komunalnog otpada sakupljenog u okviru javne usluge iznosila tek 4 %, odnosno 22 % s dodatno utvrđenim i procijenjenih količinama komunalnog otpada. Vidljive su i regionalne razlike, pri čemu južne županije ostvaruju zamjetno lošije rezultate od sjevernih i sjeverozapadnih županija.

Odlagalište Karepovac u Splitu je na rubu prihvatnih kapaciteta

Da je potrebna hitna implementacija održivog sustava gospodarenja otpadom ukazuje i odlagalište Karepovac u Splitu, koje je na rubu prihvatnih kapaciteta, a iako je u tijeku sanacija, na Karepovac se već godinama odlažu dodatne hrpe miješanog komunalnog otpada iz drugih gradova i općina.

Navedenu problematiku gospodarenja otpadom analizirala je tematska mreža JEDRO. U svrhu prezentacije rezultata istraživanja u okviru projekta JEDRO održat će se okrugli stol „Gospodarenje otpadom u gradovima i općinama u RH – prepreke, izazovi i prilike“, 27. lipnja 2023. od 11:00 do 15:00 sati u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva (Perkovčeva 2, Zagreb).

jedro-gospodarenje-otpadom-vodama

Koji je cilj okruglog stola?

Cilj okruglog stola je prezentirati najvažnije elemente upravljanja koji utječu na kvalitetu usluge, osobito u segmentu količine odvojeno prikupljenog otpada, kao i istaknuti najveće probleme s kojima se pružatelji usluge suočavaju. Također, želimo prikazati kako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mogu najučinkovitije utjecati na povećanje stopa odvojeno prikupljenog otpada. Uz navedeno, želimo ukazati kako na rezultat upravljanja utječe vlasnička struktura pružatelja usluge te udruživanje više susjednih JLS temeljem istraživanja provedenog u okviru projekta JEDRO.

U uvodnom dijelu prezentirat ćemo stručni rad koji analizira i dovodi u vezu kvalitetu usluge gospodarenja otpadom s različitim vlasničkim strukturama pružatelja usluge, te smjernice za unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom, kao i primjere dobre prakse gospodarenja otpadom u Hrvatskoj.

Ne propustite ovu priliku da saznate više o gospodarenju otpadom i sudjelujete u važnoj raspravi. Pozivamo sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje putem obrasca dostupnog na ovoj poveznici najkasnije do srijede, 21. lipnja. -> LINK

Tagovi: