Postignut dogovor oko sadržaja Uredbe o obnovi prirode 9. studenog!

Zasticena_podrucja_hobotnica_Udruga_Sunce

U četvrtak, 9. studenog 2023., taman kao poklon za proslavu 25. rođendana Sunca konačno je postignut dogovor između Europskog parlamenta, Komisije i Vijeća oko sadržaja Uredbe o obnovi prirode.

Prijedlog Uredbe je ipak preživio burne političke igre u aranžmanu konzervativnih europskih skupina, u prvom redu Europske pučke stranke. Podsjećamo, Prijedlog EU Uredbe za obnovu prirode, koji je oštro podijelio lijeve i desne europarlamentarce, preživio je glasanje u Europskom parlamentu.

Oslabljena, ali jedan od konkretnijih europskih zakonskih akata

Uredba je oslabljena u odnosu na prvu predloženu verziju, ali je i dalje jedan od konkretnijih europskih zakonskih akata koji će države članice obvezati u jačim mjerama u borbi protiv klimatske krize i dramatičnog gubitka bioraznolikosti.

Sljedeći korak je odobravanje Uredbe od strane država članica i Europskog parlamenta, u prosincu 2023. Vjerujemo kako će većina zastupnika u Parlamentu ipak poslušati glas brojnih stručnjaka, znanstvenika, građana i udruga civilnog društva koji su podržali Uredbu.

Restore-nature-law

Podsjetimo, Uredba za obnovu prirode ključna je za borbu protiv klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti te smanjivanje rizika za sigurnost hrane. Države članice moraju do 2030. uvesti mjere obnove koje će obuhvatiti najmanje 20 % svih kopnenih i morskih područja te vratiti u dobro stanje najmanje 30 % svakog staništa u kopnenim, obalnim, slatkovodnim i morskim ekosustavima, koja trenutno nisu u dobrom stanju.

Kako je Uredba o obnovi prirode postala žrtva politike?

Dana 12. srpnja, članovi Europskog parlamenta okupili su se u Strasbourgu kako bi odobrili izvješće Uredbe za obnovu prirode – predmet mnogih sporova posljednjih mjeseci. Europarlamentarci su prvo glasali o tome hoće li odbaciti Komisijin prijedlog u cijelosti. Tijesnom većinom, 324 glasalo je protiv odbacivanja prijedloga, dok je 312 podržalo odbijanje, a 12 su se suzdržali. Činilo se kako konzervativci, krajnja desnica i pojedini liberalni zastupnici u europskom parlamentu iskorištavaju ovu Uredbu kao odskočnu dasku za europske izbore iduće godine.

– Razočaravajuće je što je uredba postala žrtva populističkog stajališta predvođenog konzervativcima i krajnjom desnicom, te je općenito značajno oslabljen. Sada je vrijeme da građani EU-a pošalju snažan signal političkoj klasi na izborima sljedeće godine kako neće podržati političare koji igraju političke igre s njihovom budućnošću. – rekla je Tatiana Nuño, viša službenica za pomorsku politiku u Seas At Risk.

Konačno, kada je Europski parlament usvojio svoje stajalište o Uredbi za obnovu prirode sa 336 glasova za, 300 protiv i 13 suzdržanih, napori Europske unije da potakne svoj Europski zeleni plan dobili su poticaj. Međutim, uskladivši se sa stajalištem Europskog vijeća, Parlament je glasovao za ublaženi tekst koji će učiniti malo za značajnu obnovu prirode i oceana, sprječavanje gubitka bioraznolikosti ili borbu protiv klimatskih promjena.

posidonia-ocenica-sunce-monitoring

– Uredba o obnovi prirode je prozvana u medijima kao prijetnja hrvatskim ribarima, ali moramo prihvatiti da su već sada i jadranska riba i hrvatski ribari ugroženi. Priroda je već dosegnula granice svoje izdržljivosti. Mjere obnove prirode imaju za cilj bolju regulaciju industrijskog ribolova koji ima negativan utjecaj na okoliš. Primjer zaštite Jabučke kotline pokazuje kako mjere obnove prirode mogu donijeti korist i ribarima i prirodi. Dug je put pred nama dok ne dobijemo potrebne, ambiciozne alate za suočavanje s krizom klime i bioraznolikosti. – naglasila je Zrinka Jakl, Predsjednica udruge Sunce.

Vrijeme je za snažne i stručne propise

Primjer obnove prirode u sklopu Dinara back to LIFE projekta pokazuje kako obnova travnjaka, lokvi i bunara može pomoći u oživljavanju i razvoju hrvatskih sela. Svi sektori, uključujući i ribare i poljoprivrednike, moraju napustiti štetne i neodržive metode rada te zajedno sa stručnjacima raditi na novim pristupima. – dodala je Ivana Selanec, Izvršna direktorica udruge Biom.

Vrijeme je da donesemo snažne propise koji će pretvoriti riječi u djela i osigurati opstanak prirode i ljudi na našem planetu.

Tagovi: