Europarlamentarci: budite glas razuma i podržite donošenje Uredbe za obnovu prirode!

Zasticena_podrucja_posidonija_Udruga_Sunce_no-take-zone

Organizacije civilnog društva poručuju hrvatskim europarlamentarcima:
budite glas razuma i podržite donošenje Uredbe za obnovu prirode!

Uoči plenarne sjednice Europskog parlamenta 12. srpnja, koja će odlučiti o sudbini Uredbe za obnovu prirode, hrvatske udruge posvećene zaštiti prirode i okoliša pozivaju sve hrvatske europarlamentarce da podrže usvajanje ovog europskog propisa koji je od iznimne važnosti i za budućnost Hrvatske.

Iako se dičimo ljepotama Hrvatske, današnja realnost je da ova prirodna bogatstva ne koristimo na način koji će u budućnosti omogućiti opstanak lokalnih zajednica, posebice u ruralnim područjima. Naši pašnjaci su zapušteni, ribolovni resursi na rubu prelovljenosti, a turizam prevladava kao monokultura sa sve većim negativnim utjecajem na prirodu i sociološku strukturu Hrvatske.

Uredbu o obnovi prirode proziva se u dijelu medija kao propis koji će ugroziti hrvatske ribare, no moramo prihvatiti činjenicu da smo već sada u situaciji gdje su i jadranska riba, pa tako i hrvatski ribari, ugroženi. Priroda je trenutačno u stanju u kojem ne može više podržati neracionalni način korištenja. Mjere za obnovu prirode imaju za cilj bolju regulaciju krupnog industrijskog ribolova koji ima značajan negativan utjecaj na okoliš. Zaštita Jabučke kotline primjer je na koji način mjere obnove prirode donose dobrobit i ribarima i prirodi. Uredbu je podržalo i Europsko udruženje malih ribara LIFE Platforma.

Kao i ribari, hrvatski poljoprivrednici i OPGovi naš su veliki ponos i temeljni stup zdravlja i opstanka Hrvatske. Nažalost, i oni se suočavaju s izrazito teškim i neadekvatnim uvjetima ruralnih područja gdje ne samo da proizvode našu hranu, već žive i podižu obitelji – nove, mlade generacije kojima smo dužni osigurati opstanak i priliku za dostojanstven život i zdrav okoliš.

No, baš kao i kod ribara čiji opstanak prvenstveno ovisi o količini ribe u Jadranu, ruralna područja Hrvatske ovise o prirodi kao resursu iz kojeg raste plod njihovog rada, ali i o prirodnom krajobrazu kao temelju hrvatskog turizma, pa tako i samog gospodarstva.

Primjer kako obnova prirode može pomoći u oživljavanju i građenju hrvatskog sela pruža nam obnova travnjaka na Dinari u sklopu Dinara back to LIFE projekta gdje je upravo obnova bioraznolikosti travnjaka, lokvi i bunara na području potaknula lokalnu zajednicu, donijela joj nove prilike, ujedinila ih u inicijativi oživljavanja te ukazala žiteljima dinarskih visoravni koliko su vrijedni i bitni te dostojni pažnje i truda.

S obzirom na uvjete koji se oko nas mijenjaju velikom brzinom, moramo nalaziti način da se i mi mijenjamo, prilagođavamo i bivamo pametniji. Kao što danas gradimo kuće i stanove s boljom izolacijom, stvaramo mrežu obnovljivih izvora energije, potičemo korištenje električnih vozila, tako i ostali sektori, uključujući i ribare i poljoprivrednike, moraju napustiti štetne i neodržive metode rada te zajedno sa stručnjacima raditi na novim pristupima.

Svi zajedno trebamo dati svoj osobni i profesionalni doprinos za postizanje bolje i održive budućnosti. Čitav svijet, pa tako i Hrvatska, suočen je s ekološkom krizom za čije rješavanje više nemamo vremena donositi blage deklaracije i izraze zabrinutosti već snažne propise koji će provesti riječi u djelo i omogućiti opstanak i prirode i ljudi na ovom planetu.

Organizacije civilnog društva s područja zaštite prirode – Udruga Biom, Udruga Sunce i Zelena akcija – poručuju stoga hrvatskim predstavnicima u Europskom parlamentu: budite glas razuma i podržite donošenje Uredbe za obnovu prirode!

Tagovi: