Otpad nije smeće: završen jesenski ciklus radionica za djecu; u atriju gradske uprave izloženi radovi učenika

Otpad nije smeće: završen jesenski ciklus radionica za djecu; u atriju gradske uprave izloženi radovi učenika

U sklopu aktivnosti predviđenih projektom „Otpad nije smeće“, završene su radionice jesenskog ciklusa za djecu i mlade te njihove nastavnike i odgajatelje na temu otpada. Radionice su provele edukatorice Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

Za učenike nižih razreda OŠ Mertojak tako su organizirane četiri radionice, tijekom kojih su obrađene teme sprječavanja nastanka otpada, odvojenog prikupljanja komunalnog otpada, ponovne upotrebe predmeta i kućnog kompostiranja. Nakon upoznavanja s biootpadom i kompostiranjem, učenici su izradili vanjsko kompostište koje će koristiti osnovnoškolci i nastavnici OŠ Mertojak. U sklopu radionice na temu održivog gospodarenja otpadom, učenici su sudjelovali u edukativnim igrama, a na zadnjoj radionici imali su priliku naučiti kako se izrađuju meduze od plastičnih vrećica.

Djeca i odgajateljice iz DV Marjan također su kroz igru naučili korisne stvari, sudjelujući na radionicama koje su baš za njih osmišljene.

Učenicima viših razreda OŠ Žnjan Pazdigrad održana je prezentacija o načinima na koji se može smanjiti stvaranje svakodnevnog otpada u kućanstvu i ponovno upotrijebiti stare stvari u novu svrhu. Također, vidjeli su i kako zaposlenice Sunca odvajaju otpad u uredu. Nakon prezentacije, organiziran je posjet splitskom odlagalištu otpada Karepovac, kao i reciklažnom dvorištu u sklopu odlagališta. Sudjelovali su i u izradi vanjskog kompostišta u dvorištu škole te naučili što je organski otpad, što možemo kompostirati te kako nastaje koristan humus.

Srednjoškolci splitske Zdravstvene škole i Srednje tehničke prometne škole sudjelovali su na radionici istog sadržaja kao i njihovi kolege iz OŠ Žnjan Pazdigrad te su nakon prezentacije i posjeta odlagalištu otpada i reciklažnom dvorištu Karepovac, posjetili Osnovnu školu Kamen Šine, gdje su im učenici predstavili školsko kompostište.

Nakon radionica za djecu, edukatorice Udruge Sunce održale su radionice za nastavnike i odgajateljice iz uključenih škola i vrtića, kako bi znanje o odvajanju i zbrinjavanju otpada mogli prenijeti generacijama koje dolaze.

Osim u radionicama, djeca iz splitskih osnovnih i srednjih škola imala su priliku tijekom ove godine sudjelovati u natjecanju u izradi kreativnih stvari od prethodno prikupljenog otpada. Radovi vrijednih učenika mogu se vidjeti u atriju zgrade gradske uprave gdje će biti izloženi do polovice siječnja 2020.

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET