Održane trening radionice “Zaštita prirode i aktivni turizam”

Posljednjih nekoliko godina svijetom (godišnje!) putuje više od milijardu turista što je porast od oko 4000 posto u odnosu na 25 milijuna ljudi koji su putovali u inozemstvo 1950. godine. Takva globalna kretanja često se prikazuju kao veliki potencijal za društveni, a prvenstveno ekonomski razvoj dok se ekološko pitanje ostavlja u sjeni ili čak potpuno ignorira. Budući da Hrvatska svoj turizam temelji prvenstveno na prirodnim ljepotama bilo bi krajnje nepromišljeno unutar svoje turističke ponude ne razmišljati o aspektu ekološke održivosti.
Stoga su u organizaciji Udruge Sunce, a u sklopu projekta „Priroda Dalmacije“, prošlog tjedna u Vrlici  održane dvije jednodnevne trening radionice na temu „Zaštita prirode i aktivni turizam“. 
U svrhu unaprjeđenja suradnje sektora zaštite prirode i sektora aktivnog turizma  sudionici su se okupili kako bi promicali održivu upotrebu prirodnih dobara. Također, radionice su osmišljene kako bi doprinijele jačanju kapaciteta vodiča aktivnog turizma vezano za tematiku zaštitu prirode. Tako su čuli predavanja o bioraznolikosti Dinarida i Jadrana, upoznali se s etikom ponašanja i boravka u prirodi kroz principe „Ne ostavljanja tragova“ te osnovama kartografije.
Vodiči su prepoznali važnost ovakve vrste edukacije s ciljem podizanja ekološke svijesti ali i bogaćenja njihove turističke ponude. Vrlo pozitivna ocjena provedenih trening radionica ukazuje na potrebu daljnje edukacije i suradnje jer samo zajedničkim radom oba sektora može se ostvariti očuvanje prirodne i kulturne baštine, ekonomska dobit lokalne zajednice ali i zadovoljstvo sve zahtjevnijih aktivnih gostiju.