Održana radionica „Participativne metode učenja“

Održana radionica „Participativne metode učenja“

Dvodnevnom radionicom pod nazivom „Participativne metode učenja“ koju je Sunce održalo u Splitu 9. i 10. srpnja 2013. započeo je projekt „Sudjeluj u održivom razvoju.“

Ovaj dvogodišnji projekt provodi Udruga Sunce u partnerstvu s njemačkom institucijom Deutsche Gesellschaft für Umwelterziehung (DGU), a financira ga njemačka zaklada Deutschen Bundesstiftung Umwelt (DBU). 

U okviru projekta planirane su aktivnosti usmjerene na edukaciju nastavnika i učenika osnovnih i srednjih škola te studenata, a sa ciljem postizanja njihova aktivnijeg sudjelovanja u društvu, ekološki odgovornijeg ponašanja te u konačnici doprinosa održivom razvoju.

Sama radionica bila je namijenjena nastavnicima osnovnih i srednjih škola te zaposlenicima u institucijama za visoko obrazovanje. Radionicu su vodili Steffi Proepsting i Robert Lorenz (DGU). Sudjelovalo je ukupno 20 predstavnika iz osnovnih škola „Mejaši“, „Pujanki“ i „Trilj“, zatim „Prirodoslovno tehnička škole u Splitu“, Privatne srednje škole „Wellner“ te Filozofskog fakulteta u Splitu kao i Agencije za odgoj i obrazovanje te volonteri Sunca.

Prvi dan radionice bio je posvećen temama sudjelovanja učenika u nastavi, kao i ciljevima i preduvjetima za isto, zatim temama iz područja „Održivi grad“ koje su vezane za životno okruženje učenika kao i idejama o realizaciji učeničkog sudjelovanja. 

Drugi dan radionice prošao je u raspravama o mogućnostima i zaprekama u hrvatskim školama za pokretanje projekata na temu „Održivog grada“. Uz to dobili smo uvid u (za mnoge i po prvi put) Service learning programe. U otvorenoj diskusiji o problemima koji su relevantni za ovu temu imali smo priliku napraviti odmak od klasičnog vertikalnog/frontalnog načina prijenosa znanja, te eksperimentirati sa velikim brojem praktičnih, a za naš sustav nažalost još uvijek alternativnih metoda kao npr. Intervjuiranje partnera, Brainwriting, Razveži čvor, Rad u maloj grupi, Grupni intervju, Radionica Mi, World Café, Idealna predodžba/Put u budućnost i Flashlight. 

Evaluacija na kraju same radionice pokazala je da su sudionici bili izuzetno zadovoljni te da će nove ideje primijeniti na svojim radnim mjestima, a darovi koji su se izmijenili zasigurno će pomoći da radionica svima ostane u lijepom sjećanju. 

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET