Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Održana radionica „Participativne metode učenja“

Dvodnevnom radionicom pod nazivom „Participativne metode učenja“ koju je Sunce održalo u Splitu 9. i 10. srpnja 2013. započeo je projekt „Sudjeluj u održivom razvoju.“

Ovaj dvogodišnji projekt provodi Udruga Sunce u partnerstvu s njemačkom institucijom Deutsche Gesellschaft für Umwelterziehung (DGU), a financira ga njemačka zaklada Deutschen Bundesstiftung Umwelt (DBU). 

U okviru projekta planirane su aktivnosti usmjerene na edukaciju nastavnika i učenika osnovnih i srednjih škola te studenata, a sa ciljem postizanja njihova aktivnijeg sudjelovanja u društvu, ekološki odgovornijeg ponašanja te u konačnici doprinosa održivom razvoju.

Sama radionica bila je namijenjena nastavnicima osnovnih i srednjih škola te zaposlenicima u institucijama za visoko obrazovanje. Radionicu su vodili Steffi Proepsting i Robert Lorenz (DGU). Sudjelovalo je ukupno 20 predstavnika iz osnovnih škola „Mejaši“, „Pujanki“ i „Trilj“, zatim „Prirodoslovno tehnička škole u Splitu“, Privatne srednje škole „Wellner“ te Filozofskog fakulteta u Splitu kao i Agencije za odgoj i obrazovanje te volonteri Sunca.

Prvi dan radionice bio je posvećen temama sudjelovanja učenika u nastavi, kao i ciljevima i preduvjetima za isto, zatim temama iz područja „Održivi grad“ koje su vezane za životno okruženje učenika kao i idejama o realizaciji učeničkog sudjelovanja. 

Drugi dan radionice prošao je u raspravama o mogućnostima i zaprekama u hrvatskim školama za pokretanje projekata na temu „Održivog grada“. Uz to dobili smo uvid u (za mnoge i po prvi put) Service learning programe. U otvorenoj diskusiji o problemima koji su relevantni za ovu temu imali smo priliku napraviti odmak od klasičnog vertikalnog/frontalnog načina prijenosa znanja, te eksperimentirati sa velikim brojem praktičnih, a za naš sustav nažalost još uvijek alternativnih metoda kao npr. Intervjuiranje partnera, Brainwriting, Razveži čvor, Rad u maloj grupi, Grupni intervju, Radionica Mi, World Café, Idealna predodžba/Put u budućnost i Flashlight. 

Evaluacija na kraju same radionice pokazala je da su sudionici bili izuzetno zadovoljni te da će nove ideje primijeniti na svojim radnim mjestima, a darovi koji su se izmijenili zasigurno će pomoći da radionica svima ostane u lijepom sjećanju.