Održana radionica „Participativne metode učenja“

Dvodnevnom radionicom pod nazivom „Participativne metode učenja“ koju je Sunce održalo u Splitu 9. i 10. srpnja 2013. započeo je projekt „Sudjeluj u održivom razvoju.“

Ovaj dvogodišnji projekt provodi Udruga Sunce u partnerstvu s njemačkom institucijom Deutsche Gesellschaft für Umwelterziehung (DGU), a financira ga njemačka zaklada Deutschen Bundesstiftung Umwelt (DBU). 

U okviru projekta planirane su aktivnosti usmjerene na edukaciju nastavnika i učenika osnovnih i srednjih škola te studenata, a sa ciljem postizanja njihova aktivnijeg sudjelovanja u društvu, ekološki odgovornijeg ponašanja te u konačnici doprinosa održivom razvoju.

Sama radionica bila je namijenjena nastavnicima osnovnih i srednjih škola te zaposlenicima u institucijama za visoko obrazovanje. Radionicu su vodili Steffi Proepsting i Robert Lorenz (DGU). Sudjelovalo je ukupno 20 predstavnika iz osnovnih škola „Mejaši“, „Pujanki“ i „Trilj“, zatim „Prirodoslovno tehnička škole u Splitu“, Privatne srednje škole „Wellner“ te Filozofskog fakulteta u Splitu kao i Agencije za odgoj i obrazovanje te volonteri Sunca.

Prvi dan radionice bio je posvećen temama sudjelovanja učenika u nastavi, kao i ciljevima i preduvjetima za isto, zatim temama iz područja „Održivi grad“ koje su vezane za životno okruženje učenika kao i idejama o realizaciji učeničkog sudjelovanja. 

Drugi dan radionice prošao je u raspravama o mogućnostima i zaprekama u hrvatskim školama za pokretanje projekata na temu „Održivog grada“. Uz to dobili smo uvid u (za mnoge i po prvi put) Service learning programe. U otvorenoj diskusiji o problemima koji su relevantni za ovu temu imali smo priliku napraviti odmak od klasičnog vertikalnog/frontalnog načina prijenosa znanja, te eksperimentirati sa velikim brojem praktičnih, a za naš sustav nažalost još uvijek alternativnih metoda kao npr. Intervjuiranje partnera, Brainwriting, Razveži čvor, Rad u maloj grupi, Grupni intervju, Radionica Mi, World Café, Idealna predodžba/Put u budućnost i Flashlight. 

Evaluacija na kraju same radionice pokazala je da su sudionici bili izuzetno zadovoljni te da će nove ideje primijeniti na svojim radnim mjestima, a darovi koji su se izmijenili zasigurno će pomoći da radionica svima ostane u lijepom sjećanju.