Održan završni seminar uspješnog projekta Priroda Dalmacije

Održan završni seminar uspješnog projekta Priroda Dalmacije
Aktivni turizam i zaštita prirode” naziv je završnog seminara u sklopu projekta „Partnerstvo za održivo korištenje zaštićenih dijelova prirode u Dalmaciji – Priroda Dalmacije“ koji se održao u Dubrovniku, 01. ožujka 2016.god.
Projektni partneri prezentirali su brojne rezultate ovog uspješnog projekta, premijerno je prikazan video “Budi prirodan – budi aktivan” te predstavljena istoimena promotivna brošura.
Domaći i inozemni gosti predavači upoznali su sudionike s nacionalnom politikom održivog turizma, posjećivanjem zaštićenih područja, mogućnostima razvoja aktivnog turizma te principima “ne ostavljanja tragova”.
U sklopu seminara odražana je rasprava vezana za suradnju sektora aktivnog turizma i zaštite prirode u koju su se aktivno uključili svi sudionici. S ciljem daljnjeg razvoja izuzetno važne suradnje sektora zaštite prirode i sektora turizma kao i početka odgovornog i održivog aktivnog turizma u Hrvatskoj diskutirali su predstavnici Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Dubrovačko-neretvanske županije, javnih ustanova nacionalnih parkova, parkova prirode kao i predstavnici projektnih partnera te agencija aktivnog turizma.
Seminar je okupio 50-ak predstavnika javnog, privatnog i civilnog  sektora u svrhu razvijanja i unaprijeđenja suradnje kao i učinkovitog upravljanja i održivog korištenja zaštićenih područja i NATURA 2000 područja.
Projekt “Priroda Dalmacije” započeo je u rujnu 2014. Koordinator projekta, Udruga Sunce tijekom 18 mjeseci surađivala je s ekološkom udrugom „Krka“ Knin te Javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije na brojnim aktivnostima vezanim uz unaprjeđenje upravljanja zaštićenim područjima, daljnjem razvoju Zelenih izleta te promociji aktivnog turizma.
Projekt Priroda Dalmacije financirao se unutar Nacionalnog programa za Hrvatsku, u sklopu EU IPA komponente Pomoć u tranziciji i jačanju institucija. Ukupna vrijednost projekta bila je 138.888 eura, a EU je sufinancirao projekt s 124.860,31 eura. Ugovorno tijelo u Republici Hrvatskoj bila je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU).
    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET