„Obećanjem iz Sydneya“ zaključen IUCN Svjetski kongres zaštićenih područja

„Obećanjem iz Sydneya“ zaključen IUCN Svjetski kongres zaštićenih područja
Voditeljica programa zaštite prirode Udruge Sunce, Zrinka Jakl, sudjelovala je na Svjetskom kongresu zaštićenih područja održanom u Sydneyu  od 12. do 19. studenog 2014.
Bila je to prilika da Sunce malo usporedi svoja „lokalna nastojanja sa globalnim prilikama i trendovima“ u upravljanju zaštićenim područjima. Niz prezentacija, radionica i aktivnosti za ukupno 6000 okupljenih stručnjaka iz 170 zemalja garantiralo je intenzivan kongres i priliku za umrežavanje i razmjenu iskustava.
Glavna tema bila je kako do 2020. postići učinkovitu zaštitu najmanje 17% površine kopna i 10% svjetskih mora pa je i sam kongres završio u tom duhu, „Obećanjem iz Sydneya“  koje stremi upravo tom cilju.
Ključni naglasak Kongresa bio je na ekonomskim dobrobitima i financijskoj učinkovitosti očuvanja svjetskih prirodnih resursa, doprinosu smanjenju i prilagodbi klimatskim promjenama. Raspravljalo se i o inovativnim modelima te kombiniraju privatnih i javnih izvora financiranja zaštite prirode.
Unatoč tome što su sudionici kongresa dolazili sa svih krajeva svijeta, različitih političkih i kulturalnih okruženja, dojam je da su problemi zaštite prirode slični u gotovo svim zemljama, ali su zajednička i mnoga rješenja, a neke od njih ćemo svakako nastojati primijeniti u našem radu.
U vremenu sve izraženije borbe za resurse i klimatskih promjena ponekada je lako prepustiti se pesimizmu u pitanju očuvanja prirodnih resursa. Međutim, kongres je još jednom pokazao kako optimizam nema alternativu ukoliko želimo nastaviti živjeti na ovom planetu te da su pozitivne promjene ipak moguće.
Mnoge zemlje, od Australije preko Gabona do Rusije, obvezale su se napraviti velike iskorake u povećanju površine i učinkovitosti upravljanja zaštićenim područjima, a primjeri zemalja poput Palaua daju optimizam da su uz znanje, političku hrabrost i predanost moguće velike promjene. Ova zemlja naime zaštitila je preko 50% teritorijalnog mora, 80% svoje morske ekskluzivne ekonomske zone i 20% kopna. Zbog svoje predanosti učinkovitom upravljanu predsjednik Palaua Tommy Remengesau je ove godine primio UNEP-ovu nagradu „Champions of the Earth“.
Zanimljiva su bila nova tehnološka rješenja koja su predstavili Google i NASA. Alati kao što su Oceans Street View (podvodni Google Earth), Earth Engine, Ocean Data View, Global Fishing Watch, Values otvaraju brojne nove mogućnosti za učinkovitije planiranje, praćenje i nadzor zaštićenih područja.
Na kongresu je objavljen „IUCN Protected Planet Report 2014“  koji daje pregled gdje smo na globalnoj razini u pogledu postizanja ciljeva očuvanja prirode zadanih u Konvenciji o biološkoj raznolikosti (CBD).
Kako bi se promovirali primjeri najboljih praksi i učinkovitosti upravljanja zaštićenim područjima prezentirana je i „Zelena lista zaštićenih područja“, kao prvi globalni standard učinkovitog upravljanja, pokazatelj izvrsnosti pojedinih zaštićenih područja. Na Kongresu su na ovu listu svečano uvrštena prva 23 zaštićena područja iz Australije, Kine, Kolumbije, Francuske, Italije, Španjolske, Kenije i Južne Koreje. Hrvatska je zajedno s Ekvadorom, Meksikom, Nepalom, Peruom i Rusijom iskazala svoj interes za kandidiranje parkova u proces evaluacije.
Zahvaljujemo MAVA fondaciji i IUCN-u koji su omogućili da i Udruga Sunce kroz sudjelovanje svog predstavnika Zrinke Jakl, bude dio ove globalne zajednice, i mi ćemo dati sve od sebe da provedemo naš dio obećanja iz Sydneya.
    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET