Novi EVS volonter u Udruzi Sunce!

Novi EVS volonter u Udruzi Sunce!

Sunce je još jednom postalo domaćin volonteru iz Republike Makedonije koji će u Splitu provesti godinu dana.  On se zove Veljan i uskoro očekuje pojačanje još jednog volontera ili volonterke u siječnju 2019. godine. 

 

Cilj je projekta Veljanu omogućiti međunarodno volontiranje, jačanje neformalnih vještina i multikulturalno uključivanje, kao i jačanje samostalnosti, unaprjeđenje komunikacijskih vještina te vještina upravljanja budžetom. Tijekom projekta će osmisliti vlastiti ”mini projekt” – od pripreme, provedbe do evaluacije, kako bi se upoznao s projektnim menadžmentom i sam razvio svoju ideju iz područja zaštite prirode i okoliša. Ciljane skupine s kojima će raditi su lokalna djeca, mladi i općenito lokalna zajednica. 

 

Novog volontera, s odličnim znanjem hrvatskog jezika, predstavljamo kroz mini-intervju:  

P: Veljane, reci nam nešto o sebi. 

O: Zovem se Veljan Parizov i imam 28 godina, dolazim iz Makedonije, iz grada Kavadarci.   Diplomirao sam biokemiju u Skoplju. Volim upoznavati nove ljude i družiti se s prijateljima. U slobodno vrijeme treniram i trčim maratone, a volim čitati Richarda Dawkinsa. 

P: Zašto si se prijavio na ovaj projekt? 

O: Htio sam da idem na EVS još kad sam diplomirao prije 5 godina, ali sam volontirao, radio u struci pa nije bilo mogućnosti. Kad sam vidio ovaj poziv znao sam da je za mene zato što sam uvijek bio zainteresiran za zaštitu prirode i okoliša, a i volontirao sam kratko vrijeme u sličnoj organizaciji. Zbog toga se Udruga Sunce činila kao savršeno mjesto za moj EVS projekt! 

P: Zašto si za svoj projekt izabrao baš Split, odnosno Hrvatsku? 

O: U prvom planu mi je bila bitna tema projekta, ali je pri izboru i lokacija imala ulogu. Raspitao sam se za grad Split, o aktivnostima udruge Sunce kod volontera iz Makedonije koji su završavali svoj projekt i prijavio sam se. Samo sam jednom bio u Hrvatskoj pa mi je ovo šansa da naučim i istražim još više.  

P: Koji su tvoji prvi dojmovi o Splitu? 

O: Split je prekrasan grad, već sam mjesec dana tu i osjećam se kao kod kuće. Obala mora i Park šuma Marjan su savršena mjesta za moje jutarnje maratonske treninge. Već sam pronašao Makedonce koji studiraju u Splitu, tako da sve je super! U udruzi Sunce od početka imam podršku od koordinatorica Nastje i Line pa mi je to pomoglo da se brže i bolje adaptiram. 

P: Imaš li neku poruku za sve mlade koji razmišljaju o sudjelovanju u programu Erasmus+? 

O: To je odlična prilika da upoznaš nove ljude, da predstaviš svoju kulturu i da naučiš o temi o kojoj ne znaš mnogo. Ja sam sudjelovao kad god sam imao priliku i mogu reći da me to promijenilo. EVS je šansa za mlade od 18-30 godina da volontiraju u drugoj državi u periodu od najmanje 2 tjedna do najviše jednu godinu – zbog toga potražite svoji projekt, raspitajte se za način prijave i uradite to! Svatko može naći nešto za sebe u skladu sa svojim interesima. 

 

U sklopu programa Europske volonterske službe (EVS), Veljan će se angažirati u brojnim aktivnostima kao što su radionice, predavanja, konferencije vezane uz Dalmatia Green i Zelene izlete, priprema i diseminacija komunikacijskih materijala (brošure, letci, promotivni video), prikupljanje podataka i istraživanje tržišta o održivom turizmu putem web stranica, podrška u organizaciji javnih događanja – izložbi, lokalnih sajmova i lokalnih događaja te još mnogo zanimljivih aktivnosti. 

 

Nadamo se da će Veljan ispuniti svoja očekivanja od projekta i udruge Sunce, a od nas će dobiti motivaciju i podršku za nastavak dalje u nepoznato.

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET