Novi EVS volonter u Udruzi Sunce!

Sunce je još jednom postalo domaćin volonteru iz Republike Makedonije koji će u Splitu provesti godinu dana.  On se zove Veljan i uskoro očekuje pojačanje još jednog volontera ili volonterke u siječnju 2019. godine. 

 

Cilj je projekta Veljanu omogućiti međunarodno volontiranje, jačanje neformalnih vještina i multikulturalno uključivanje, kao i jačanje samostalnosti, unaprjeđenje komunikacijskih vještina te vještina upravljanja budžetom. Tijekom projekta će osmisliti vlastiti ”mini projekt” – od pripreme, provedbe do evaluacije, kako bi se upoznao s projektnim menadžmentom i sam razvio svoju ideju iz područja zaštite prirode i okoliša. Ciljane skupine s kojima će raditi su lokalna djeca, mladi i općenito lokalna zajednica. 

 

Novog volontera, s odličnim znanjem hrvatskog jezika, predstavljamo kroz mini-intervju:  

P: Veljane, reci nam nešto o sebi. 

O: Zovem se Veljan Parizov i imam 28 godina, dolazim iz Makedonije, iz grada Kavadarci.   Diplomirao sam biokemiju u Skoplju. Volim upoznavati nove ljude i družiti se s prijateljima. U slobodno vrijeme treniram i trčim maratone, a volim čitati Richarda Dawkinsa. 

P: Zašto si se prijavio na ovaj projekt? 

O: Htio sam da idem na EVS još kad sam diplomirao prije 5 godina, ali sam volontirao, radio u struci pa nije bilo mogućnosti. Kad sam vidio ovaj poziv znao sam da je za mene zato što sam uvijek bio zainteresiran za zaštitu prirode i okoliša, a i volontirao sam kratko vrijeme u sličnoj organizaciji. Zbog toga se Udruga Sunce činila kao savršeno mjesto za moj EVS projekt! 

P: Zašto si za svoj projekt izabrao baš Split, odnosno Hrvatsku? 

O: U prvom planu mi je bila bitna tema projekta, ali je pri izboru i lokacija imala ulogu. Raspitao sam se za grad Split, o aktivnostima udruge Sunce kod volontera iz Makedonije koji su završavali svoj projekt i prijavio sam se. Samo sam jednom bio u Hrvatskoj pa mi je ovo šansa da naučim i istražim još više.  

P: Koji su tvoji prvi dojmovi o Splitu? 

O: Split je prekrasan grad, već sam mjesec dana tu i osjećam se kao kod kuće. Obala mora i Park šuma Marjan su savršena mjesta za moje jutarnje maratonske treninge. Već sam pronašao Makedonce koji studiraju u Splitu, tako da sve je super! U udruzi Sunce od početka imam podršku od koordinatorica Nastje i Line pa mi je to pomoglo da se brže i bolje adaptiram. 

P: Imaš li neku poruku za sve mlade koji razmišljaju o sudjelovanju u programu Erasmus+? 

O: To je odlična prilika da upoznaš nove ljude, da predstaviš svoju kulturu i da naučiš o temi o kojoj ne znaš mnogo. Ja sam sudjelovao kad god sam imao priliku i mogu reći da me to promijenilo. EVS je šansa za mlade od 18-30 godina da volontiraju u drugoj državi u periodu od najmanje 2 tjedna do najviše jednu godinu – zbog toga potražite svoji projekt, raspitajte se za način prijave i uradite to! Svatko može naći nešto za sebe u skladu sa svojim interesima. 

 

U sklopu programa Europske volonterske službe (EVS), Veljan će se angažirati u brojnim aktivnostima kao što su radionice, predavanja, konferencije vezane uz Dalmatia Green i Zelene izlete, priprema i diseminacija komunikacijskih materijala (brošure, letci, promotivni video), prikupljanje podataka i istraživanje tržišta o održivom turizmu putem web stranica, podrška u organizaciji javnih događanja – izložbi, lokalnih sajmova i lokalnih događaja te još mnogo zanimljivih aktivnosti. 

 

Nadamo se da će Veljan ispuniti svoja očekivanja od projekta i udruge Sunce, a od nas će dobiti motivaciju i podršku za nastavak dalje u nepoznato.

Tagovi: