Natura 2000 – Ponos Hrvatske

Zadovoljstvo nam je predstaviti kratak informativni video za javnost NATURA 2000 – ponos Hrvatske nastao u sklopu projekta Zajedno za očuvanje prirode – Natura 2000 u Hrvatskoj. Hrvatska je ulaskom u EU postala dio ekološke mreže NATURA 2000, najveće koordinirane mreže područja očuvanja prirode u svijetu (više od 30000 područja i 20% teritorija EU).
Ona predstavlja temelj održivog gospodarskog razvoja, stavlja prirodu u službu čovjeka, ali istovremeno štiti prirodne procese, staništa i vrste. NATURA 2000 znači čovjek u prirodi, a ne prirodu bez čovjeka. To je poruka s kojom želimo doprijeti do javnosti zbog česte pogrešne percepcije da zaštićena područja blokiraju gospodarski razvoj dok je istina upravo obrnuta.

Istraživanje je pokazalo da samo 4% stanovništva EU zna što je Natura 2000. U HRVATSKOJ BUDIMO BOLJI – PODIJELITE OVAJ VIDEO!

Kako je rekao Baba Dioum, senegalski znanstvenik i zaštitar prirode: „Na kraju ćemo očuvati samo ono što volimo, volit ćemo samo ono što razumijemo i razumjet ćemo samo ono što smo naučeni.“