Natjecanje “Prije i poslije – učenici za Dan planeta Zemlje 2017.”

Natjecanje “Prije i poslije – učenici za Dan planeta Zemlje 2017.”

Udruga Sunce, povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, u suradnji s komunalnim poduzećem Čistoća d.o.o. iz Splita već šestu godinu za redom organizira natjecanje za najbolji razredni projekt vezan uz tematiku otpada i principe odgovornog postupanja s otpadom  – smanji, ponovno koristi i recikliraj.

Natjecanje pod nazivom „Prije i poslije – učenici za Dan planeta Zemlje 2017.“ provodi se za osnovne i srednje škole na području grada Splita i uže okolice.

Podijeljeno je u tri kategorije za učenike od 1. do 4. razreda, učenike od 5. do 8. razreda te učenike od 1. do 4. razreda srednjih škola, a s ciljem podizanja razine svijesti o problemu otpada u okolišu te promocije principa odgovornog postupanja s otpadom.

U okviru natjecanja, u razdoblju od 06. veljače do 31. ožujka 2017. učenici pod vodstvom razrednika/nastavnika trebaju osmisliti razredni projekt kroz koji će se promovirati odgovorno postupanje s otpadom i principi smanji, ponovno koristi i recikliraj te se na taj način promijeniti okoliš na bolje.

Svaki razredni projekt potrebno je ovjekovječiti fotografijama kako to izgleda nakon odrađenog učeničkog  projekta, a kako je izgledalo prije.

Od ponedjeljka, 03. travnja 2017.  u uključenim školama organizirat će se posjeti volontera i edukatora Udruge Sunce kada će učenici imati priliku predstaviti projekt te predati materijale vezane uz projekt (rad, fotografije, video snimku, prezentaciju i sl.) s podacima o nazivu razrednog projekta, školi i razredu.

Predstavnici Udruge Sunce i Čistoće d.o.o. donijet će odluku o pobjedničkim projektima.

Prilikom ocjenjivanja projekata razmatrat će se sljedeći kriteriji:

  • doprinos promociji i provedbi principa smanji, ponovno koristi i recikliraj,
  • zanimljivost, inovativnost ideje projekta,
  • prezentacija projekta,
  • povezanost s Danom planeta Zemlje (Tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje je Okolišna i klimatska pismenost),
  • doprinos zaštiti okoliša općenito.

Svi razredni projekti predstavit će se na prigodnoj svečanosti u prostorijama Čistoće d.o.o. – Split, a o datumu održavanja svečanosti uključene škole biti će naknadno obaviještene.

Prvoplasirani razredi iz sve tri kategorije nagradit će se Zelenim izletom u prirodi u organizaciji Udruge Sunce prema vlastitom odabiru.

Drugoplasirani razredi bit će nagrađeni Zelenim izletom na području gdje se škola nalazi, dok će sve ostale škole i razredi biti nagrađeni za sudjelovanje prigodnim poklonom.

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u natjecanju te na taj način želite dati svoj doprinos obilježavanju Dana planeta Zemlje 2017. molimo Vas da ispunite prijavnicu te nam ju do petka, 24. veljače 2017. dostavite na e:mail: teakuzmicic@gmail.com ili faks: 021 317 254.

Unaprijed se radujemo vašim projektima!

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET