Mladi učenici volonteri obnovili 100 metara suhozida na ulazu u NP “Krka”

U tjednu volontiranja i u povodu Europskog dana Parkova u petak i subotu, 25. i 26. svibnja 2018. na ulazu u Nacionalni park „Krka“ na Lozovcu održala se prva učenička volonterska akcija u sklopu projekta VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE!.

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Liga za prevenciju ovisnosti iz Splita, Srednja škola Ivana Lucića iz Trogira, Centar za pružanje usluga u zajednici Split, Obrtna tehnička škola iz Splita i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ projektni su partneri koji su osmislili i proveli volonterski program za školske volontere „Mladi u obnovi suhozida“ u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicijskog graditeljstva, tehnike suhe gradnje, očuvanja bioraznolikosti i upoznavanja s alatima georeferenciranja.

Ukupno 27 volontera učenika, u dobi od 15 do 25 godina, pod mentorstvom i vodstvom 15 koordinatora, odradilo je ukupno 324 volonterska sata i u manje od dva dana obnovilo oko 100 m suhozida u sklopu ove volonterske akcije.

Svrha ovog programa je sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje ustanova provodi u zaštićenom području i uz rubove zaštićenog područja. Program akcije je usklađen s Planom upravljanja JU „NP Krka“ i osmišljen tako da doprinosi zaštiti prirode i kulturno-povijesne baštine.

Volonteri su već prije same volonterske akcije sudjelovali na pripremnim edukacijskim radionicama o čemu smo već pisali. U NP „Krka“ su ih obučavali majstori suhozidari iz Udruge Dragodid, a također im je predstavljen alati rada u georeferenciranju. Suhozidi spadaju u kulturna dobra Republike Hrvatske a umijeće suhozidne gradnje pod nematerijalno kulturno dobro. Obnovljeni suhozid na Lozovcu ostat će trajno svjedočanstvo tradicijske baštine koji će opasati područje budućeg parkirališta glavnog kopnenog ulaza u NP „Krka“, koje će biti uređeno u sklopu projekta Centar za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka „Krka“ – Lozovac.

Početak volonterskih radova na obnovi suhozida bio je u petak, 25. svibnja u 14 sati a nakon završetka radova u subotu poslijepodne volonteri su, zajedno sa svojim mentorima, posjetili najpoznatiju prirodnu atrakciju u NP „Krka“ – Skradinski buk te se pobliže upoznali s vrijednim kulturno-povijesnim spomenicima koje Krka čuva.

Ova volonterska akcija održala se paralelno s manifestacijom Hrvatska volontira koja se održava se već osmu godinu u cilju ukazivanja na značaj volontiranja za razvoj suvremenog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni. Volontiranje potiče izgradnju bolje i snažnije zajednice. Različitosti i sličnosti pretvaraju se u snagu koja plete živu društvenu mrežu i oblikuje budućnost i autentičnu povezanost među ljudima. Manifestacija Hrvatska volontira ove se godine održala od 21. do 26. svibnja 2018. To je tjedan u kojem se obilježava i Europski dan Parkova, brojnim aktivnostima koje povezuju prirodnu baštinu i kulturni identitet.

Projekt financiraju Europska unija, iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Tagovi: