Misterije svijeta: Krugovi u moru iz prve ruke

Mi smo tog dana obavljali najnormalnije funkcije, ovaj, kartirajući morska staništa, eee, kad smo iznenada na lijevoj strani u vidokrugu, ovaj, primijetili neki objekat, nepoznat, koji je bio blještav, ustvari mijenjao je boju, ustvari bio je žut, zelenkaste boje, povremeno… i radio je te krugove u morskoj travi jer nije žito rodilo dobro ove godine.

To je prema našim dosadašnjim iskustvima scenarij koji bi dobar dio medija volio prenijeti, a ljudi pročitati (jer ne pišu mediji za sebe) o „vanzemaljskim“ pravilnim krugovima u moru koje smo prošle godine našli kod otoka Unije i Srakane, a kasnije ustanovili da postoje i kod Molata, Premuda i Dugog otoka.

Ni mi, ovako otvorena uma, ne isključujemo mogućnost da smo postali umjetnička kolonija vanzemaljaca kubističkih sklonosti. Naravno, nije isključena ni mogućnost da se radi o, kako neki ufolozi navode, pistama za svemirske brodove. Doduše, vjerodostojnosti te teorije malo škodi činjenica da i Boeing 747 sleti u 2 kilometra piste pa je teško zamisliti da vanzemaljcima treba pola Jadrana za prizemljenje. Osim toga svi znamo da se vanzemaljci teleportiraju…

Sad kad smo isključili ove „najvjerojatnije“ teorije i nakon što je vijest o krugovima doslovce obišla globus red je da i Sunce nešto napiše na svojoj stranici s obzirom da smo primijetili ogromno povećanje u posjetima našem webu, a nismo se sjetili pružiti informaciju iz prve ruke. Sad kad se medijska buka smirila možda možemo i malo trezvenije analizirat sve moguće teorija nastanka krugova u morskoj travi.

Činjenica je da možemo samo nagađati kad su nastali, od čega su nastali i zašto. Zapravo radije bi koristili riječ napravljeni, nego nastali, ali sa 100% sigurnosti ne možemo tvrditi ni jedno ni drugo (pod nastali podrazumijevamo prirodne procese, a pod napravljeni aktivnosti čovjeka).

Za početak donosimo informacije koje su činjenične. Sunce je u ljeto 2013. za Javnu ustanovu Priroda, koja upravlja zaštićenim područjima prirode Primorsko-goranske županije, kartiralo morska staništa budućeg Natura 2000 područja u priobalnom pojasu otoka Unije, Susak i Srakane.
Kartiranja staništa se provode da bi se moglo efikasno upravljati zaštićenim područjima i područjima buduće Natura 2000 mreže, a Sunce je jedna od vodećih organizacija u RH po tom pitanju.
U pripremi istraživanja pregledavali smo bazu digitalnih ortofoto (zračnih) snimaka na bazi Arkod koji je postavila Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Na njima smo ugledali ovo:

Zračna snimka jugoistočne obale otoka Unije

krugovi.png
Zračna snimka sjeverne obale Velikih Srakana

srakane.png

Svakako se nije činilo kao prirodna pojava s obzirom na uzorak. Deset svijetlih krugova (čisti sediment, pijesak) utisnutih u livadu morske trave posidonije (Posidonia oceanica) uz jugoistočnu obalu Unija, svaki cirka 50 metara u promjeru i približno 300 metara udaljen jedan od drugog i prosječno 100 metara udaljeni od obale. Duž sjeveroistočne obale Velikih i Malih Srakana slična stvar. Deset čistih krugova, promjer približno 50 metara i tri kruga koji nisu sasvim čisti, odnosno čini se da ih je posidonija dijelom prerasla. Na Srakanama i udaljenost među krugovima varira više nego na Unijama, ali uzorak opet jasno postoji.

Fotografija djelomično preraslog kruga

prerasli krug.png

S obzirom da je bilo moguće da se iz nekog razloga radilo o naknadnoj obradi zračnih fotografija te da krugovi u stvarnosti ne postoje provjerili smo snimke na Google kartama i ustanovili da se i tamo vide. Da bi bili sasvim sigurni po dolasku na teren zaronili smo na lokaciji jednog od krugova ispred obale Srakana i uvjerili se da je zaista tamo. Na 20 metara dubine gusta livada posidonije je s jedne strane, a svijetli sediment u unutrašnjosti kruga, bez i jedne vlati posidonije. Rub livade jasno je odrezan, upravo kao da je netko s divovskim vadičepom odstranio posidoniju. To ne znači da su svi krugovi takvi. To znači da je sigurno takav ovaj krug na kojem smo zaronili.
Nažalost, uopće nam nije palo na pamet fotografirati ili snimiti podmorje u i oko kruga što ćemo prvom idućom prilikom ispraviti. Jednostavno nismo mogli zamisliti da će krugovi imati toliki publicitet, a mi nismo bili tamo zbog krugova niti se bavimo misterijima.
Međutim iako se ne bavimo misterijima, bavimo se posidonijom. Radi se o zakonom zaštićenom i ugroženom sredozemnom endemu čije su podmorske livade jedno od najbitnijih morskih staništa Mediterana. One su mrjestilište, rastilište i hranilište cijelog niza vrsta od čega i mnogih komercijalnih vrsta bitnih za ribarsku industriju.

Kovač u livadi posidonije

kova� za web.JPG

Ono što će čitateljima biti interesantno je da posidonija predstavlja i najbolju moguću obranu od invazivnih algi roda Caulerpa (kod nas još poznata i po borbenom nazivu alga ubojica) jer svojim livadama blokira njeno širenje.
Drugim riječima ovi svima tako interesantni krugovi su velika i vrlo vjerojatno nepovratna šteta jer posidonija raste sporo, svega 2 do 3 cm godišnje i teško se obnavlja!
Stoga smo po povratku u Split podijelili zračnu fotografiju na našem facebooku u nadi da će se netko javiti s rješenjem ovog „misterija“. Međutim sve što smo dobili jest da isti krugovi, dakle 50 metara veliki i poprilično pravilno raspoređeni postoje još na Molatu, Premudi i Dugom otoku. Na Dugom otoku čak njih 28 (toliko smo nabrojali na snimkama što ne znači da ih nema više).
Što se činjenica tiče posljednja lako provjerljiva je utvrđivanje starosti zračnih i satelitskih snimaka. Snimke na Google kartama, na kojima se vide krugovi, datiraju iz srpnja 2011., a za snimke na bazi Arkod znamo da su također nastale nekad u 2011. To znači da su krugovi sasvim sigurno tu od najmanje srpnja 2011. godine. Kada Državna geodetska uprava objavi zračne snimke nastale prije 1968. godine možda budemo u mogućnosti saznati jesu li krugovi postojali i tada.
Sve dalje od ovoga su pretpostavke i iako mnogi tvrde da znaju o čemu se radi dok se ne podastru dokazi nitko sa sigurnošću ne može znati kako i kada su krugovi nastali. Evo mogućih objašnjenja redoslijedom koji je po nama najvjerojatniji.
1. Eksplozije
Podvodne eksplozije dokazano stvaraju pravilne krugove u podmorju. Tragovi lova dinamitom su nažalost često prisutni u Jadranu, a u nekim dijelovima se dinamit slobodno može smatrati i tradicionalnim ribolovnim alatom (evo primjera da tradicija nije uvijek vrijedna očuvanja). Korisnike, još poznate i pod nazivom „nobelovci“, može se često prepoznati po manjku prstiju, a osim ogromne štete koju nanose podmorju poznati su slučajevi kada su glavu gubili i ronioci koji bi se našli u blizini.
Međutim ono što naše krugove razlikuje od krugova nastalih u lovu dinamitom je ponavljanje uzorka i veličina krugova. Na snimci ispod se vide posljedice lova dinamitom. Krugovi su različitih veličina (ovi na fotografiji variraju od 5 do 15 metara) i nepravilno raspoređeni.
tragovi lova dinamitom.png
Naravno, krivolov dinamitom može ostavljati i pravilnije uzorke poput ovih na idućoj slici (otok Kornat), ali su još uvijek jasno vidljive varijacije u veličini krugova (od 10 do 30 metara).
tragovi lova dinamitom 1.png
Nismo stručnjaci, ali bilo bi logično zaključiti da nasumično bacanje dinamite, koji je vjerojatno kućne izrade ili predstavlja razne vojne ostavštine (poput ručnih bombi ili tromblonskih mina) ne može tek tako prouzročiti da svaka rupa u posidoniji bude jednako velika. Drugim riječima pretpostavljamo da je za tako nešto je ipak potrebna prvo namjera, a onda i određeno znanje o eksplozivima. Osim ukoliko se ne radi o krivolovcu koji je bivši specijalac i pati od opsesivno kompulzivnog poremećaja pa su mu doma svi ručnici poredani „na liniju“ a rupe od dinamita matematički precizne.
To što se naši 50 metarski krugovi pojavljuju na potezu od Unija do Dugog otoka (udaljenost 100 km) također ne upućuje na lokalnog krivolovca već na sustavni rad. Kada spojimo te tri pretpostavke, dakle znanje o eksplozivima, namjera da se naprave identični, u prostoru jednako raspoređeni krugovi, i sustavni pristup cijeloj priči vrlo lako dolazimo na zamisao da iza svega stoji vojska.
To otvara dva nova pitanja. Koja vojska i zašto? Da li se radilo o vojnim vježbama, je li vojska nešto mjerila, označavala, gradila, pripremala. S obzirom da posidonija sporo raste, a na Srakanama postoji 3 kruga za koje se na snimkama čini da ih je posidonija djelomično prerasla postoji mogućnost da krugovi datiraju još iz bivše države. Tko zna, možda i iz vremena Kraljevine Jugoslavije ili čak Austrije. To je ipak malo vjerojatno jer bi u tom slučaju najveća misterija bila zašto posidonija nije prerasla sve krugove. Zapravo i ovako se postavlja pitanje zašto je 3 prerasla, a nije ostale…
Kako bilo da bilo, da baš moramo pogađat rekli bi vojska, i to ona bivša. Danas bi se našlo jedno bar 3 međunarodne konvencije, ustav i 15 zakona koji bi onemogućili minavanje takvih razmjera. Bivša vojska je ipak imala puno više odriješene ruke. Sjetimo se, tada neprijatelj nikad nije spavao, a ako su krugovi nastali eksplozijama onda bome nije ni lokalno stanovništvo. Međutim, ovoj teoriji se protivi upravo činjenica da nitko ništa nije čuo.
Zanimljivo je da nam se još nitko nije javio sa konkretnim informacijama iako je vijest obišla cijelu regiju. To također može upućivati da se radilo ili o ilegalnoj aktivnosti (krivolov) ili o vojnoj aktivnosti (vojna tajna).
2. Geološko-naftna istraživanja
S obzirom na aktualne priče o eksploataciji nafte u Jadranu nije nam dugo trebalo da se ovog sjetimo. Jedna naša članica (a ovim putem vas sve pozivamo da se učlanite i na taj način podržite naš rad i zaštitu prirode i okoliša u Hrvatskoj) neslužbeno je kontaktirala inženjere koji se bave istraživanjima nafte i plina koji nam kažu, da koliko je njima poznato, to nema veze s naftom. Ne odgovara ni metodologija jer se u naftnim istraživanjima, kako kažu, uvijek testira okomito na obalu, a ne paralelno s njom, niti njihovi instrumenti mogu ostaviti takve tragove. Oni su nam i prišapnuli da ako se radi o posljedicama eksplozija te bi eksplozije morale biti itekako jake i da bi ih lokalno stanovništvo teško zaboravilo. Ako su lagali nas i mi lažemo vas.
3. Kemijske tvari
Velike količine sumporovodika ili nekih drugih spojeva koji bi uzrokovali odumiranje morske trave su mogući uzrok sve dok se ne naprave testiranja sedimenta u krugovima. Ipak malo nam se čini prenaivno vjerovati da bi kemijski spojevi, prirodni ili antropogeni baš tako simetrično bili raspoređeni duž pola hrvatskog Jadrana.
4. Podmorski vrtlozi
Jedna od teorija koje smo razmatrali su i podmorski vrtlozi. Strujanjem bilo kojeg fluida oko prepreke mogu nastati vrtlozi koji bi, u našem slučaju, mogli biti odgovorni za pojavu krugova u posidoniji. Drugim riječima stalnim pridnenim strujanjem mora oko nekog podvodnog objekta (stijena, potopljeni objekt,…) mogli bi nastati krugovi u morskoj travi. Ova teorija, koja počiva na čvrstim osnovama mehanike fluida, ipak ima dvije praktične nedostatnosti. Jedna je bi to strujanje trebalo biti dovoljno jako i kontinuirano da ne dopušta razvoj i rast posidonije koja je poprilično otporna biljka. Druga je da bi se tom teorijom moglo objasniti nekoliko identičnih krugova na jednom području, ali više od pedeset krugova na 5 različitih otoka, preko udaljenosti od 100 km, teško i nikako. U zatvorenom sustavu s konstantnim protokom i nepromijenjenim uvjetima to drži vodu, ali otok Unije i Dugi otok sasvim sigurno nemaju apsolutno identično pridneno strujanje i apsolutno identičnu prepreku koja bi stvarala jednake vrtloge.

Priroda je čudesna, nikad je ne treba sasvim isključiti, ali rasprostranjenost uzorka nas jednostavno upućuje na negativan odgovor kod ove teorije.

5. Uzgajališta riba
Na internetskim forumima „znalci“ su odmah riješili problem proglašavajući rupe posljedicama tunogojilišta. Na tim lokacijama tunogojilišta, ribogojilišta i ništa slično nikad nije postojalo. U redu, neki sugeriraju da se radilo o nevidljivim ilegalnim ribogojilištima. Nažalost nemamo argumente protiv takvih „činjenica“.
6. Elektromagnetska zračenja
Neki eksperti sa ruba znanosti sugeriraju elektromagnetska zračenja. Šta stvarno..? Evo mi sugeriramo Tesline zrake smrti.
7. Ostalo
Ostalo zapravo uključuje najbolje komentare čitatelja koje smo mogli vidjeti na raznim portalima i našem fejsu. Pa tako na srpskim portalima misle da se tu skrivao general Gotovina ili da smo mi krugove izmislili kako bi dobili više turista.
Neki smatraju da to Hrvatske šume testiraju fiskalne blagajne za naplatu roniocima boravak u livadama posidonije.
Postoji i teorija da je rupe uzrokovao jedan naš estradnjak, čije se prezime rimuje sa holodek, kada je radio čeku na zubaca.
Čitatelj Večernjeg smatra da to Vidošević zabija temelje za novu vilu. Na Indeksu jedan piše da to širimo turizam i nakon eko sela prelazimo na izgradnju aqua sela (dobar, dobar). Neki misle da se radi o zapečaćenim ulazima u podzemni svijet (da, da 50 krugova pakla).
Više ljudi se kune da je odgovoran Zdravko Mamić… E ovo već drži vodu, pardon, more 🙂