Lastovo – otok održivog turizma

Lastovo – otok održivog turizma
Na Lastovu je svečano predstavljen Plan održivog turizma Parka prirode Lastovsko otočje čiji je glavni cilj da Lastovo postane prepoznatljiva turistička destinacija koja potiče očuvanje prirodnih vrijednosti i tradicije otočja. Provedba Plana pridonijet će održivom financiranju lokalne zajednice, a posjetiteljima dati priliku da postanu dio lastovskog suživota čovjeka i prirode.
Ciljevi Plana su unaprijediti turističku infrastrukturu, doprinijeti uspostavi učinkovitog gospodarenja otpadom i zbrinjavanja otpadnih voda, povećati prepoznatljivost otočja kao zaštićenog područja i destinacije ekoturizma te poboljšati ponudu turističkih programa i sadržaja.
„Lastovo će napraviti iskorak u količini promidžbenih materijala i aktivnosti za turiste počevši od edukativnih treking i biciklističkih staza, tabli zvjezdanih konstelacija na noćnom nebu Lastova, turističkih mapa, promotivnog videa, Lastovske kuharice i sličnih promotivnih alata u skladu s načelima održivog turizma“ rekla je Jelena Matoković, stručna suradnica Parka prirode Lastovsko otočje.
Uložena su sredstva i u lokalni kamp gdje su postavljeni solarni paneli što također dovodi do veće efikasnosti i uštede energije.
Izradu plana održivog turizma vodila je splitska Udruga Sunce, Park prirode Lastovsko otočje i partneri, a u sklopu projekta SEAMED i EU projekta Zajedno za prirodu i okoliš.
„Važno je naglasiti kako je nositelj plana Suradničko vijeće Parka prirode Lastovsko otočje. Suradničko vijeće sastavljeno je od predstavnika lokalne zajednice,  a oformljeno je kako bi se Plan izradio uz što veće uključivanje lokalne zajednice što je jedan od preduvjeta za njegovu uspješnu provedbu“ zaključila je Gabrijela Medunić-Orlić iz Udruge Sunce.
    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET