Lastovo – otok održivog turizma

Na Lastovu je svečano predstavljen Plan održivog turizma Parka prirode Lastovsko otočje čiji je glavni cilj da Lastovo postane prepoznatljiva turistička destinacija koja potiče očuvanje prirodnih vrijednosti i tradicije otočja. Provedba Plana pridonijet će održivom financiranju lokalne zajednice, a posjetiteljima dati priliku da postanu dio lastovskog suživota čovjeka i prirode.
Ciljevi Plana su unaprijediti turističku infrastrukturu, doprinijeti uspostavi učinkovitog gospodarenja otpadom i zbrinjavanja otpadnih voda, povećati prepoznatljivost otočja kao zaštićenog područja i destinacije ekoturizma te poboljšati ponudu turističkih programa i sadržaja.
„Lastovo će napraviti iskorak u količini promidžbenih materijala i aktivnosti za turiste počevši od edukativnih treking i biciklističkih staza, tabli zvjezdanih konstelacija na noćnom nebu Lastova, turističkih mapa, promotivnog videa, Lastovske kuharice i sličnih promotivnih alata u skladu s načelima održivog turizma“ rekla je Jelena Matoković, stručna suradnica Parka prirode Lastovsko otočje.
Uložena su sredstva i u lokalni kamp gdje su postavljeni solarni paneli što također dovodi do veće efikasnosti i uštede energije.
Izradu plana održivog turizma vodila je splitska Udruga Sunce, Park prirode Lastovsko otočje i partneri, a u sklopu projekta SEAMED i EU projekta Zajedno za prirodu i okoliš.
„Važno je naglasiti kako je nositelj plana Suradničko vijeće Parka prirode Lastovsko otočje. Suradničko vijeće sastavljeno je od predstavnika lokalne zajednice,  a oformljeno je kako bi se Plan izradio uz što veće uključivanje lokalne zajednice što je jedan od preduvjeta za njegovu uspješnu provedbu“ zaključila je Gabrijela Medunić-Orlić iz Udruge Sunce.