‘Ko je jamio jamio – Baldasar o Marjanu kao Rojs o privatizaciji

Evo još samo ovaj projekt pa ćemo nakon njega zabranit ilegalnu gradnju na Marjanu – sjetit će se neki antologijske izjave jednog splitskog vijećnika od prije par godina vezano za izgradnju ugostiteljskog objekta povezanog sa bivšim gradonačelnikom u splitskoj park šumi. Ukoliko se ne varam jedan drugi vijećnik na to je posprdno predložio da se ubuduće zabrane i ilegalna ubojstva na Marjanu.
U svakom slučaju kada gradsko vijeće zasjeda po pitanju Marjana možete biti sigurni da je tema vezana uz nešto što je po svoj prilici – protuzakonito.
Našem gradonačelniku Baldasaru je to dosadilo pa je odlučio takvim radnjama stati na kraj tako da eventualne protuzakonitosti ignorira, a one koji na njih upozoravaju pozove da mu se pridruže u ignoriranju istih.
Tako naš gradonačelnik proziva Društvo Marjan da „prestanu s ovim što rade (kaznenim prijavama za sumnjive radnje)… i da zajedno idemo dalje u čuvanju, zaštiti i oplemenjivanju Marjana.“
Gradonačelniku Društvo Marjan jednostavno nije jasno jer kako kaže – „Važnije im je da pokušaju inkriminirati nekog tko je navodno učinio neko kazneno djelo nego da zajedno gledamo u budućnost.“ To neodoljivo podsjeća Generala Rojsa i onu njegovu „ko je jamio jamio“.
Samo da stvari stavimo u perspektivu manje upućenima Društvo Marjan je 111 godina stara instituciju koja je Marjan pošumila, očuvala, uredila kao izletište, postavila putokaze, dovela vodu, obnovila crkvice, izdala knjige o Marjanu, inicirala njegovo proglašenje zaštićenim područjem te na koncu je za zasluge odlikovano i Zlatnim grbom grada Splita. Sve što vidite na Marjanu (izuzev bespravne gradnje, to je omogućila politika) je zasluga Društva Marjan.
U utorak 16.12.2014. u Vili Dalmacija obilježena je svečana obljetnica 50 godina od proglašenja Marjana park šumom. Na proslavi koje ne bi bilo da nije Društva Marjan, Društvo Marjan nije pozvano! Kako kaže gradonačelnik to je zato jer se „Društvo Marjan okrenulo u protivnost (nisu mu se pridružili u ignoriranju).“
Ne samo da Društvo nije pozvano nego je gradonačelnik iskoristio ovu svečanu prigodu da događanje otvori i zatvori objedama na račun onih koji nisu pozvani.
Sve da je gradonačelnik u pravu i da je Društvo zaista izmislilo sve elemente kaznene prijave opet bi to bila stvar temeljne pristojnosti na račun 111 godina starih zasluga. Po meni to je ne samo bezobrazno nego sramotno i jadno! Ne služi na čast ni Gradu i Gradskoj javnoj ustanovi koja upravlja Marjanom. Što je iduće, proslava Hajdukova rođendana bez Torcide?
Po nama uloga Društva Marjan je da se brine za Marjan na sve moguće i pravno prihvatljive načine kao što su to do sada uvijek i radili. Između ostalog i da ukazuje na nepravilnosti u radu. Da ne ostanemo nedorečeni navodimo samo nekoliko razloga zbog kojih Društvo prijavljuje Gradsku Javnu ustanovu za upravljanje park šumom Marjan:
1. Manipuliranje obuhvatom Park šume Marjan (pretvaranje negrađevinskog u građevinsko zemljište). Između ostalog na Marjanu je 60 bespravnih objekata za koje Gradska javna ustanova nije podigla prijave, a sada gradonačelnik najavljuje legalizaciju i kaže: „Nakon legalizacije ćemo napraviti prilaze, ceste, putove,…“ Drugim riječima tko je jamio je jamio i sad će dobiti i svu potrebnu infrastrukturu.
2. Protupravno obavljanje šumarskih radova – Javna ustanova postoji od 2005. te od tada na Marjanu provodi šumarske radove, a da među više od 50 zaposlenih nema ni jednog licenciranog šumara! To je kao da na letu iz Splita za Zagreb saznate da u avionu nema pilota, ali vas uvjeravaju da se ne sekirate jer je to tako već godinama!
3. Unutarnja revizija Grada utvrdila je da se ne provodi Zakon o javnoj nabavi – Nikom ništa, Bože moj kao da je to nešto neuobičajeno u našem malom mistu.
I eto, tko će koga ako neće vuk magare .
Mosor Prvan