Kako se ograničava korištenje jednokratne plastike na području Parka prirode Vransko jezero?

sajam-razmjene-udruga-sunce-vransko-jezero

Zadnja radionica u sklopu usluge Povećanje specifičnih znanja i dostupnih informacija o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini zagađenja plastikom te stvaranje pravnog okvira unutar PP Vransko jezero održana je 16. prosinca u prostorima Parka prirode Vransko jezero u Biogradu.

Sunce je uslugom promoviralo mogućnosti smanjenja nastanka otpada, ponovne upotrebe, važnost pravilnog odvajanja i zbrinjavanja otpada te snažno zagovaralo aktivno uključivanje svih dionika u donošenje odluka vezanih uz gospodarenje otpadom.

Smjernice o ograničavanju korištenja jednokratne plastike na području PP Vransko jezero

Na radionici smo prošli nacrt smjernica o ograničavanju korištenja jednokratne plastike na području PP Vransko jezero. S ovim su smjernice finalizirane i dokument će se predstaviti dionicima koji djeluju na području PP Vransko jezero u sljedećoj godini.

Radionica Komunikacija putem storytellinga: Komunikacija smjernica o ograničavanju korištenja jednokratne plastike

Isti dan, Sunce je održalo i edukacijsku radionicu na temu Komunikacija smjernica o ograničavanju korištenja jednokratne plastike. Ova radionica je imala za cilj educiranje zaposlenika PP Vransko jezero te poticanja na promišljanje o adekvatnim načinima komuniciranja donesenih smjernica o ograničavanju korištenja jednokratne plastike. Edukacija se sastojala od dva dijela. U prvom dijelu dotakli smo se elemenata storytellinga i kreiranju jasne i sažete poruke. U drugom dijelu participativnim i praktičnim radom educirali smo okupljene o komunikacijskim planovima te pružili osnove javnog nastupa.

Sajam razmjene u PP Vransko jezero

Za kraj, organiziran je Sajam razmjene. Osim u razmjeni korištenih predmeta, posjetitelji su sudjelovali i na radionici izrade voskomota. Izrađene voskomote mogli su ponijeti sa sobom  kako bi plastičnu foliju u njihovom kućanstvu zamijenili s prirodnom, ekološkom i biorazgradivom verzijom.

Podsjećamo, usluga se provodi za Javnu ustanovu Park prirode “Vransko jezero” u sklopu projekta poticanja Plastic free zone – „Jezero bez plastike”, a financiranog od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Važnu ulogu u projektu ima informiranje, promotivne akcije i edukacija o ograničavanju korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda, štetnosti plastike u prirodi, i mogućnosti smanjenja plastike u svakodnevnoj uporabi.

Tagovi: