Kako popularizirati znanost? – studijsko putovanje u Sloveniju

rijeke-znanja-slovenija-stem

Nakon dva provedena treninga za popularizatore znanosti u sklopu projekta Rijeke znanja predstavnice Sunca sudjelovale su na studijskom putovanju u Sloveniju.

Studijsko putovanje uključivalo je pregled pogona Nuklearne elektrane Krško. NE Krško u vlasništvu je 50% Slovenije i 50% Hrvatske i pokriva 14% potrošnje električne energije u Hrvatskoj.

Iako je stav Sunca da su nuklearne elektrane visoko rizične te da izvore energije trebamo tražiti u obnovljivim izvorima energije studijsko putovanje omogućilo nam je da na licu mjesta vidimo princip rada nuklearne elektrane i da se upoznamo sa stavovima vezanim uz dobivanje energije.
Malo je ljudi svjesno činjenice da klimatske promjene ugrožavaju i rad nuklearnih elektrana zbog njihove potrebe za hlađenjem iz obližnjih izvora vode. Presušivanje smanjuje ovu mogućnost pa tako i efikasan rad nuklearnih elektrana.

U Ljubljani smo sudjelovali na radionicama i prezentacijama u sklopu Hiše eksperimentov odnosno Kuće eksperimenata. Radi se o centru za osnaživanje društva kroz znatiželju, kreativnost, kritičko razmišljanje i aktivno rješavanje problema.

Zadnja aktivnost studijskog putovanja bio je posjet Centru Noordung – Centar svemirskih tehnologija Herman Potočnik Noordung.

Po projektu planirani su još treninzi za predstavnice OCD-a i organizacija radionica za djecu i znanstvenih predavanja na području SDŽ.

Studijsko putovanje dio je projekta Rijeke znanja čiji je nositelj Hrvatsko prirodoslovno društvo, a projektna sredstva su dobivena u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ koji je raspisao Europski socijalni fond.

Cilj projekta „Rijeke znanja“ je izgradnja kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu aktivnosti popularizacije znanosti, poglavito u području fizike, kemije i zaštite okoliša. Projektom će se educirati budući popularizatori dok će partnerske organizacije u projektu unaprijediti svoje vještine u području upravljanja.

Uz nositelja projekta, Hrvatsko prirodoslovno društvo iz Zagreba, u projektu sudjeluju Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Hrvatsko kemijsko društvo, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Udruga Docendo discimus, Tvornica znanosti, Udruga Klikeraj, Udruga za promicanje prirodnih znanosti, Institut Mediterran – Udruga za kulturno i znanstveno proučavanje Mediterana, Hrvatska udruga za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju – MIPRO, te karlovačka Mješovita industrijsko-obrtnička škola.