Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Grad Trogir službeno je potpisao Plastic Smart City Akcijski plan

Na dvodnevnoj radionici održanoj u Gradskoj vijećnici Grada Trogira, 28. i 29. lipnja, Grad Trogir  i službeno je prihvatio Akcijski plan smanjenja onečišćenja plastikom za razdoblje od 2021. do 2026. godine, koji obuhvaća provedbu mjera i aktivnosti u cilju smanjenja dospijevanja plastičnog otpada u okoliš i onečišćenja mora plastičnim otpadom. Time je, nakon Dubrovnika,  postao drugi grad u Hrvatskoj,  koji je usvojio jedan takav dokument.

Prvog dana radionice, gradonačelnik Ante Bilić potpisao je Akcijski plan smanjenja onečišćenja plastikom koji je razvijen kroz suradnju Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i WWF-a, kao dio globalne inicijative Plastic Smart Cities kojoj se Trogir priključio u listopadu 2020. godine.

Gradonačelnik Ante Bilić podsjetio je sve prisutne predstavnike gradskih uprava kakoje grad Trogir već prošle u potpunosti izbacio jednokratnu plastiku iz gradske uprave, sanirao deponij,  otvorio reciklažno dvorište i energetski obnovio javne zgrade te će provedbom projektnih aktivnosti kao što su plastic free događaji doprinijeti smanjenju plastičnog otiska u različitim segmentima društvenog života i lokalne zajednice kroz upotrebu alternativnih rješenja za otpadnu plastiku i nastaviti u smjeru razvoja održivog turizma i održivog grada.

Direktor Trogir Holdinga Božidar Miše potvrdio je kako će  do kraja 2022. godine  sustav gospodarenja otpadom od vrata do vrata biti implementiran u pilot području gradskog naselja Plano za minimalno 200 kućanstava.

Drugi dan održana je radionica za predstavnike gradske uprave, javnih poduzeća, kulturnih ustanova i ostale dionike Grada Trogira.

Ispred Udruge Sunce, voditelj projekta Marin Spetič predstavio je projekt Plastic Smart Cities kao i For Plastic Free Croatian Islands.

O europskim direktivama i gospodarenju otpadom govorio je Marijan Galović, iz Galović savjetovanja, koji je radio analizu na osnovu koje je izrađen Akcijski plan u suradnji s Udrugom Sunce Split i Gradom Trogirom. Marijan je objasnio sve detalje plana s posebnim osvrtom na implementaciju pilot područja, važnosti adekvatnog gospodarenja otpadom i na monitoring i sanaciju ilegalnih odlagališta, dok je voditelj projekta Marin Spetič predstavio  nacrt Odluke o ograničavanju korištenja jednokratne plastike u svim javnim tvrtkama i institucijama Grada Trogira te javnim događanjima u gradu.